ALBASAT
Actualitate Societate

La Sala cu Orgă din Chișinău a avut loc Gala „Corneliu Coposu”

Evenimentele dedicate personalității politicianului român, liderului opoziției din România post-comunistă, Corneliu Coposu, care s-au desfășurat pe parcursul lunii noiembrie în Moldova, au fost culminate cu cea de-a VI-a ediție a Galei Corneliu Coposu. În cadrul ediției din acest an, la Sala cu Orgă din Chișinău, au fost premiați tinerii câștigători ai concursului de eseuri „Represiunea comunistă în România și Republica Moldova”, organizat de Fundația „Corneliu Coposu”, transmite IPN.

Președintele executiv al Fundației Corneliu Coposu, Ion-Andrei Gherasim, a menționat că Gala „Corneliu Coposu” de la Chișinău onorează personalitatea marelui român, apărător al valorilor democratice și idealurilor unității naționale. „Dar prin înțelegerea exemplului vieții lui Corneliu Coposu trebuie să dobândim ceva care este mai important decât politica, democrația și chiar decât idealul național, deși în cazul lui Corneliu Coposu a existat suferința pentru toate acestea. Acest ceva mai important este discernământul moral. Nu există o asumare a noțiunii politice pentru binele comun, nu există aspirația autentică spre democrație, spre idealul Europei unite și spre idealul național, dacă ele nu sunt permanent ghidate de discernământul moral, dacă nu sunt ghidate de capacitatea nu numai de a identifica în activitatea noastră ce este bine și ce este rău într-un anumit moment, ci și de a ne lua riscul, de a ne asuma în fața semnelor alegerea”, a spus Ion-Andrei Gherasim.

Președintele executiv a comunicat că Fundația „Corneliu Coposu” pune pe primul plan educația morală a tinerilor în spiritul adevărului și al moralei creștine. În acest scop. Fundația „Corneliu Coposu” a organizat, în parteneriat cu Fundația Academia Civică, Fundația Hanns Seidel și Fundația Culturală Memoria, concursul de eseuri dedicat tinerilor elevi și studenți care în acest an a abordat subiectul represiunii comuniste în România și Republica Moldova.

Premiul „Rodica Coposu” l-a primit Matias Vlaicu, elevul clasei a 8-a, Școala „Alexandru Ioan Cuza”, Brăila, pentru lucrarea „Represiunea comunistă în România și Republica Moldova”.

Premiul special a fost decernat Mălinei Rîndașu, masterandă de la Facultatea de Istorie, Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca, pentru lucrarea „Percepții asupra represiunii comuniste din România – subiectivism, empatie, prioritizarea sinelui”.

Premiul 3 l-a primit Maria Laura Tomozei, anul 1, Facultatea de Medicină, Universitatea „Grigore T. Popa” din Iași, pentru lucrarea „Adriana Georgescu – profesionistă în arta supraviețuirii”.

Premiul 2 l-a primit Vlad Horațiu Miclăuș, masterand la Facultatea de Istorie, Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca, pentru lucrarea „Regimul penitenciar din România în primele două decade comuniste. Studiu de caz: penitenciarul Sibiu”.

Premiul 1 pentru lucrarea „Represiunea comunistă în România și Republica Moldova” l-a primit Maria Seretean, eleva clasei 10-a, Liceului Teoretic „Emil Nicula” din Mereni, raionul Anenii Noi. Maria Seretean a spus că este extrem de fericită și onorată să fie câștigătoarea acestui concurs. Pentru elevă este o experiență unică și va rămâne ca o amintire pentru totdeaunaa. Câștigătoarea concursului a adus mulțumiri în cinstea tuturor victimelor represiunilor comuniste, recitând opera scrisă de Grigore Vieru „Balada celor deportați”.

Scriitoarea Ana Blandiana a menționat că felul în care s-a desfășurat alegerea premianților a fost acela de a sublinia pentru tinerii care nu au trăit în comunism ce a fost înainte, „ca să înțeleagă cine este bun, ca să înțeleagă în ce măsură lupta pentru creștin-democrație este o luptă pentru libertatea adevărată, adevărată în sensul în care este în același timp o libertate spirituală, o libertate politică și o libertate socială”. Potrivit scriitoarei, lucrarea care a câștigat concursul a entuziasmat juriul atât prin capacitatea științifică, cât și prin faptul că integrează răspunsul documentar la întrebarea despre represiunea comunistă prin povestirea represiunii din satul elevei. „Atât Fundația Coposu, cât și Fundația Academia Civică pe care o conduc au ca scop cunoașterea comunismului de către generațiile următoare în așa fel încât să poate să se apere de ideile comuniste care mai persistă în societate”, a comunicat Ana Blandiana.

În cadrul evenimentului, prietenii Fundației Corneliu Coposu au primit medalia „Iuliu Maniu”, în rândul acestora se regăsește și Fundația Hanns Seidel.



Banii colectați în urma Galei „Corneliu Coposu” vor fi folosiți pentru a susține amenajarea unicului Complex muzeal în aer liber în memoria victimelor represiunilor politice, inaugurat de asemenea în zilele comemorării ilustrului înaintaș, care se dezvoltă în satul Mereni, raionul Anenii Noi.

Gala Corneliu Coposu a fost organizată de Fundația Corneliu Coposu, în parteneriat cu Fundaţia Hanns Seidel, Fundația Culturala Memoria, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Agenția pentru Știință și Memorie Militară, Ambasada României în Republica Moldova, Muzeul Ororilor Comunismului în România, Primăria Mereni, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova.

Related posts

China a făcut peste un miliard de vaccinuri. Cum sunt convinși chinezii să se vaccineze

Albasat

COVID-19 Nisporeni: 4 cazuri de infectare cu noul coronavirus, înregistrate în ultimele 24 ore

Albasat

Andrei Curăraru: S-ar putea înteți atacurile Federației Ruse asupra Republicii Moldova

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment