Izolarea la domiciliu poate fi destul de frustrantă, mai ales dacă obişnuiaţi să aveţi un stil de viaţă activ înainte de această pandemie de coronavirus. Aveţi grijă însă la consumul de alcool! Deşi puteţi fi tentaţi să vă răsfăţaţi cu mai multe pahare de alcool, ar fi bine să renunţaţi la idee. Potrivit unui studiu realizat de experţii de la Universitatea Yale, persoanele care consumă excesiv alcool sunt mai expuse riscului de infecţie cu SARS-CoV-2, dar şi mai predispuse la apariţia complicaţiilor cauzate de COVID-19.
„Multe persoane se tem în această perioadă, resimt acut anxietatea şi aleg să-şi înece amarul în pahare cu alcool, dar acest lucru nu face decât să crească riscul de contractare a noului coronavirus”, atrage atenţia dr. Kaveh Khoshnood.
„Pe lângă faptul că alcoolul în exces duce la o mahmureală memorabilă, acesta poate slăbi în acelaşi timp sistemul imunitar şi te poate determina să iei decizii greşite, cum ar fi să urci la volan beat”, adaugă dr. Nina Radcliff, medic la un centru medical din New Jersey.
Sistemul imunitar deficitar este, de altfel, una dintre principalele cauze ale complicaţiilor severe dezvoltate ca urmare a infecţiei cu noul coronavirus, completează dr. Arthur Reinglod, epidemiolog la Universitatea California Berkeley.
Consumul de băuturi alcoolice NU previne infecţia cu noul coronavirus
Pe internet circulă numeroase zvonuri privind infecţia cu SARS-CoV-2 – puteţi vedea aici o listă cu 20 de astfel de mituri –, iar unul dintre ele este cel conform căruia consumul de alcool reduce şansele de a contracta acest nou virus. Nimic mai fals!
În Iran au murit 44 de persoane după ce s-au intoxicat cu alcool, în încercarea de a se feri de noul coronavirus. Recent, un copil şi-a pierdut vederea şi a intrat în comă din aceeaşi cauză, după ce părinţii săi l-au obligat să bea alcool pentru a reduce riscul de infecţie.
Poziţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este clar împotriva consumului de alcool ca măsură de prevenţie împotriva COVID-19.
Unii oameni se pare că nu au înţeles încă acel concept de alcool la care se face referire în recomandările OMS, şi anume spirtul medicinal, cu minimum 70% concentraţie etanol.
Acesta NU SE BEA, ci se foloseşte pentru dezinfectarea suprafeţelor!