ALBASAT
Actualitate Societate

Leul moldovenesc are nevoie de o depreciere ușoară, expert

Remitențele de peste hotare și-au pierdut din impactul lor economic, ajungând la cel mai mic nivel din ultimii 25 de ani. Chiar și așa, în anul 2023, piața valutară a fost puternic influențată de oferta mare de valută, inclusiv cu contribuția cetățenilor ucraineni care au făcut vânzări mari de valută. Constatările aparțin expertului în politici economice de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, în 2024 există o ușoară posibilitatea ca piața valutară să nu fie presată atât demult de aprecierea leului și, în opinia sa, leul are nevoie de o depreciere, transmite IPN.

„În 2023 avem cele mai mari vânzări de valută din istoria Moldovei, avem cea mai mare vânzare netă de valută din  ultimii 10 ani, pe fundalul scăderii remitențelor. Deci, remitențele scad, iar vânzările nete de valută au crescut. Unica explicație logică este că, pe lângă remitențele cetățenilor noștri, pe lângă economiile pe care le au ei acasă, mai este implicat și al treilea factor necunoscut de noi. Eu presupun că acesta este – cetățenii din Ucraina”, explică economistul.

Potrivit lui, anul acesta există o ușoară posibilitatea ca piața valutară să nu fie presată atât demult de aprecierea leului, iar Banca Națională a Moldovei nu va mai fi nevoită să ia decizii de intervenție. În viziunea sa, leul are nevoie de o depreciere.

„Nu ne stă bine o țară săracă din Europa 8 ani să aibă o valută cu 10% mai puternică. Nu arată puterea noastră, dar din contra slăbiciunea noastră. De aceea, recomandarea mea este ca noi să fim mai activi pe piața valutară, cu atât mai mult că contextul este favorabil, ca să nu permitem în continuare aprecierea leului. Mai mult ca atât, chiar ar trebui să încurajăm o ușoară depreciere a leului, la pragul psihologic, astfel încât să nu stresăm pe nimeni”, susține Veaceslav Ioniță.

Expertul precizează că nu există riscuri de creștere a prețurilor. Potrivit lui, un leu puternic este favorabil ca inflația să fie mică și populația să fie fericită, dar omoară economia națională.

„Cred că riscul unei inflații a dispărut, din acest motiv trebuie să depunem toate eforturile, inclusiv prin o slăbire ușoară a leului, astfel încât să permitem ca și mediul de afaceri să se simtă mai confortabil, deoarece el într-adevăr are de suferit mult”, a mai spus economistul.

Related posts

Cursul valutar oficial la 21.03.2023

AlbasatTV, Nisporeni

Cărțile românești ajung la cititori: Donație pentru bibliotecile din raionul Nisporeni!

AlbasatTV, Nisporeni

ASP anunță licitație pentru procurarea plăcuțelor de înmatriculare pentru următorii trei ani

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment