ALBASAT
Actualitate Societate

Lichidatorii catastrofei de la Cernobîl nu vor mai depune în fiecare an cerere pentru ajutorul pentru însănătoșire

Persoanele care au avut de suferit în urma catastrofei de la Cernobîl nu vor mai trebui să depună în fiecare an cerere pentru ajutorul material unic pentru însănătoșire/întremare, din moment ce acest drept a fost stabilit primar de către Casa Națională de Asigurări Sociale. Un proiect în acest sens a fost aprobat marți de Guvern, transmite IPN.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale menționează că astfel va fi simplificat procesul de acordare a ajutorului material unic anual pentru însănătoșirea persoanelor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Centrala nucleară de la Cernobîl. La fel și a ajutorului anual pentru întremarea colaboratorilor subdiviziunilor de risc deosebit, care au devenit persoane cu dizabilități.

Prin proiectul aprobat au fost introduse completări pentru a eficientiza schimbul de date electronice între autoritățile și instituțiile publice, care dețin sisteme informaționale de stat. Astfel, CNAS va putea accesa în mod automat datele disponibile prin intermediul platformei de interoperabilitate Mconnect și le va utiliza pentru stabilirea repetată a prestațiilor.

„Modificările propuse vor elimina dificultățile de acces la serviciile publice al cetățenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl și vor reduce excesul de birocrație”, precizează MMPS.

Potrivit informațiilor furnizate de Casa Națională de Asigurări Sociale, mărimea medie a ajutorului material unic pentru însănătoșire/întremare în anul 2022 a constituit 14 968,8 lei și a fost solicitat de 1733 de persoane, dintre care 1604 cetățeni erau încadrați în diferite grade de dizabilitate.

Related posts

Președinta Maia Sandu efectuează o vizită în Austria

AlbasatTV, Nisporeni

Alte 839 de cazuri noi de coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore în R. Moldova

Albasat

Anastasia Gracheva va evolua la Europenele de patinaj artistic

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment