ALBASAT
Actualitate Societate

Licitația pentru construcția a 165 MW parcuri eoliene și fotovoltaice va fi lansată săptămâna viitoare

Licitația pentru construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice cu capacitatea totală de 165 MW va fi lansată săptămâna următoare. O decizie în acest sens a fost adoptată de comisia de licitație, condusă de ministrul energiei, Victor Parlicov. Aceasta a aprobat documentația de licitație, care urmează a fi tradusă în limba engleză și publicată în atenția potențialilor investitori, transmite IPN.

Ministerul Energiei precizează că, până la lansarea licitației, au fost organizate mai multe runde de discuții publice cu participarea companiilor private interesate de domeniu și asociații de business, care și-au prezentat poziția pentru îmbunătățirea condițiilor de participare și desfășurare a licitației.

Astfel, prin această licitație se așteaptă investiții de aproximativ 190 de milioane de euro în construcția de parcuri eoliene și fotovoltaice. Se estimează că după finalizarea procesului de conectare a centralelor electrice, ponderea energiei produse din surse regenerabile va crește de la 10% până la 16,6%, contribuind semnificativ la atingerea angajamentului de avea o pondere de 27% în consumul total până în 2030, țintă stabilită în proiectul Planul Național Integrat pentru Energie și Climă.

Conform cerințelor de participare simplificate și debirocratizate, câștigătorii concursurilor vor primi un preț fix garantat pentru o perioadă de 15 ani, pentru energia electrică generată. Prețul fix garantat va fi determinat în cadrul procedurii de licitație și nu poate depăși prețul plafon în valoare de 1,5 lei/kWh eolian și de 1,67 lei/kWh solar, stabilit de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Pentru capacități mari de regenerabile a fost alocată o capacitate totală de 165 MW, împărțită după tehnologii – 105 MW pentru instalații eoliene și 60 MW pentru fotovoltaice.

Depunerea, recepționarea cererilor, a ofertelor tehnice și financiare este preconizată, începând cu luna septembrie 2024. Mai multe detalii urmează a fi oferite în anunțul de inițiere a procedurii de licitație care va fi publicat săptămâna viitoare.

Related posts

Un ofițer de la Inspectoratul Bălți, răpus de COVID-19

Albasat

Dumitru Alaiba: Vedem semne de revigorare a economiei

AlbasatTV, Nisporeni

De la începutul anului, Serviciul Vamal a încasat circa 370 mln de lei

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment