„Limba noastră cea română” a fost sărbătorită la Nisporeni prin cântece, poezii şi flori dis-de-dimineaţă. Marcarea celor 30 de ani de grai matern a fost sărborită prin depunere de flori la monumentul marelui poet Mihai Eminescu şi o mică manifestaţie. Acest eveniment a fost organizat de primăria oraşului Nisporeni, pentru a aduce aminte cetăţenilor de preţuirea graiului strămoşesc.
„Astăzi este 31 august, sărbătorim „Ziua limbii române”, precum cunoaştem toţi. Vrem să vă mulţumim frumos la toţi locuitorii pentru că sunteţi alături de noi. Vrem să vă felicităm cu prilejul sărbătorii. La mulţi ani!„, a spus Igor Simion, viceprimarul oraşului Nisporeni.
În cadrul evenimentului organizat, cititorii bibliotecii orăşeneşti au venit în faţa publicului cu versuri ale renumiţilor poeţi dar şi proprii, pentru a le insufla cetăţenilor dragostea de ţară şi grai.
„În limba ta ţi-e dor de mamă,Şi vinul e mai vin, Şi prânzul e mai prânz, Şi doar în limba ta poţi râde singur, Şi doar în limba ta te poţi opri din plâns. Iar când nu poţi nici plânge şi nici râde, Când nu poţi mângâia şi nici cânta, Cu-al tău pământ, cu cerul tău în faţă, Tu plângi atuncea tot în limba ta” .
„O limbă este o comoară dragă, sfântă, din moşi strămoşi fiind ea venerată, E folosită şi de cei ce nu cuvântă, din veac în veac de oameni cultivată. Graiul matern este o hrană sufletească, un sunet viu dar mistic şi nemuritor. Doina învăţată în casa părintească, cuvinte plămădite din dragoste şi dor. Pătrund şi-n miezul altor limbi, prin vorbă şi tipare. O limbă iese un popor, e sufletul cel mare. Dacă simţi-voi că mă duc şi clipa mi se curmă, în limba asta voi rosti cuvântul cel din urmă„.
Pe 31 august 1989 în Sovietul Suprem al RSSM a fost votată cea mai mare parte a legislației privitoare la limba de stat și alfabet. Ulterior, ziua de 31 august este declarată sărbătoare națională în Republica Moldova și zi de odihnă.
Pentru prima dată sărbătoarea „Limba Noastră” a fost marcată în 1990.
Anual această sărbătoare este marcată cu manifestări de înalt patriotism, de regăsire a rădăcinilor, consemnată prin poezie, cîntec și joc, prin repunerea în drepturi a vechilor tradiții populare și a momentelor care le-au marcat istoria.
- Consumul de pește crește. MAIA: Alege produs local de Crăciun și tot anul
- 🏆 LIVE din Nisporeni: Gala Sportivilor Dotați 2024 – Campionii pe scenă!
- Doi bătrâni și-au pierdut viața în incendii
- Droguri de 4,5 milioane de lei, confiscate la Bălți
- Pentru luna decembrie compensația medie va fi de 700 de lei