ALBASAT
Societate

Limba română, mărul discordiei între opoziție și guvernare

Proiectul privind introducerea sintagmei „limba română” în legislația națională nu este un proiect de modificare a Constituției, ci este un proiect de executare a hotărârii Curții Constituționale. O spune deputata PAS, Veronica Roșca. Potrivit reprezentantei guvernării, deputații n-au făcut decât să pună în aplicare o decizie a Înaltei Instanțe din anul 2013. De cealaltă parte, reprezentanții opoziției parlamentare spun că modificarea Constituției printr-o simplă lege organică este o absurditate juridică,notează IPN.

Prin proiectul de lege aprobat joi de majoritatea PAS, în toată legislația națională sintagma „limba moldovenească” este înlocuită cu sintagma „limba română”. De asemenea, vor dispărea din legislație sintagmele „limba oficială”, „limba maternă” și „limbă de stat”, toate fiind înlocuite cu „limba română”.

„Este un proiect de executare a hotărârii Curții Constituționale din 2013, când Curtea a spus că Declarația de Independență prevalează. M-am bucurat că în cadrul comisiilor permanente nimeni din opoziție n-a contestat că limba este română. Proiectul nostru nu este proiect de modificare a Constituției, este un proiect de executare a hotărârii Curții Constituționale. Dacă Curtea Constituțională s-a pronunțat și a spus că albul este alb, hotărârile Curții sunt obligatorii și definitive, respectiv, nu trebuie să se mai expună diferiți diletanți”, a spus deputata PAS, Veronica Roșca, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

Ieri, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și-au manifestat nemulțumirea față de decizia PAS printr-un protest la Curtea Constituțională. Potrivit parlamentarilor opoziției, Constituția poate fi modificată prin voința cetățenilor exprimată la referendum sau în Parlament, cu voturile unei majorități constituționale.

„Declarația de Independență este un act politic, Constituția este legea supremă a Republicii Moldova. nu poate prevala un act politic asupra unui act juridic. În Constituție este clar scris cum se modifică Constituția. Ei încearcă printr-o lege organică să modifice Constituția, ceea ce este o absurditate juridică totală. În plus, Constituția nu poate fi revizuită pe durata stării de urgență. Acum la noi e stare de urgență sau ce-i? Dacă vor să modifice Constituția, trebuie s-o modifice legal, atât timp cât modifică legea ilegal, sunt uzurpatori”, a spus deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac.

Proiectul privind introducerea sintagmei „limba română” în legislație mai prevede că Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, va fi numită „Limba română”.

Related posts

Daniel Vodă: 44 de lideri și-au confirmat prezența la Summit-ul Comunității Politice Europene

AlbasatTV, Nisporeni

Hotărârea nr. 50 din 12 martie 2021 a Comisiei Naţionale Extraordinară de Sănătate Publică

Albasat

Mircea Geoană: NATO oferă Republicii Moldova un pachet de asistență non-letală

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment