Tot mai mulţi tineri din raionul Nisporeni nu îşi pot găsi un loc de muncă favorabil. Acest lucru poate fi observat în datele statistice prezentate de Direcţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Nisporeni pentru anul 2022, care remarcă o creştere considerabilă a numărului de şomeri comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Elena Sîrbu, specialist principal al Direcţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Nisporeni, menţionează că situţia este destul de încordată, însă rezolvarea acesteia este posibilă.
„Comparativ cu anul trecut, avem cu 8 şomeri mai mult, pentru această perioadă. La capitolul locuri vacante, în aceiaşi perioadă, anul trecut au fost 14 locuri vacante, anul acesta avem 91 de locuri vacante. Pentru anul 2021, perioada aceasta, am avut 9 şomeri plasaţi în câmpul muncii. Anul acesta avem 23 de şomeri angajaţi în câmpul muncii, până la momentul dat„, a spus Elena Sîrbu, specialist principal Direcţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Nisporeni.
Chiar dacă sunt mai multe locuri de muncă disponibile, nu toţi tinerii sunt mulţumiţi, fiind tras un semn de alarmă. Cetăţenii nu văd un viitor prosper cu ofertele de muncă din Nisporeni.
„Locurile de muncă au fost mereu o problemă pentru tinerii din Nisporeni. Chiar dacă sunt careva posturi vacante, condiţiile de muncă lasă de dorit, iar salariile sunt prea mici. Este un semn de alarmă şi cred că este o problemă serioasă şi trebuie neapărat de găsit soluţii, pentru a susţine tinerii„.
„Nu-i nimic, mai ales în Nisporeni, ce să lucreze un tânăr? Cu ce să se ocupe el? Pentru bătrâni e greu, dar pentru tineri nici nu se discută. Sărmanii trebuie să plece, cu toate că au învăţat, cu toate că au făcut şi universităţi„.
„Lumea doar face magazine, unde să se cheltuie bani, dar trebuie să facă măcar o fabrică, ca lumea să aibă venit, să aibă unde munci, dar aşa ei fac doar magazine, unde lumea să piardă banii nu să câştige„.
„Nisporeni este un oraş relativ mic. Aş spune că nu sunt suficiente oportunităţi pentru un tânăr. O soluţie ar fi susţinerea afacerilor mici din partea consiliului administrativ al raionului Nisporeni„.
O rezolvare a lipsei locurilor de muncă sunt cursurile de formare profesională propuse de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
„Pentru tineri sunt preconizate, ca în fiecare an, cursuri de formare profesională. Antrenăm la stagiu profesional. Au fost încheiate contracte între Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi 11 instituţii de învăţământ, la 30 de profesii. Anul acesta avem o profesie nouă, mai atractivă pentru tineri, anume merge vorba de electronist auto„, a mai adăugat Elena Sîrbu.
Peste 37.000 de şomeri au fost înregistraţi pe parcursul anului 2021 în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, dintre care peste 8.700 au fost încadraţi în câmpul muncii, la finele anului fiind în evidenţă peste 20.000 de şomeri. Deşi sunt implementate mai multe strategii de dezvoltare a câmpului muncii, rezultatele încă stau să apară.
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan
- Maia Sandu, la Forumul pentru Integrare Europeană: Prioritățile se concentrează pe trei domenii-cheie
- PAS își exprimă susținerea pentru Elena Lasconi în turul 2 al prezidențialelor din România
- Cursul valutar oficial la 26.11.2024