Începând cu 1 ianuarie, persoanele cu diabet zaharat, hipertensiune arterială și boli respiratorii vor avea acces la alte patru denumiri comune internaționale de medicamente compensate, transmite IPN.
Potrivit Campaniei Naționale de Asigurări în Medicină, pacienții cu diabet zaharat de tip II au acces la preparatul sitagliptinum, compensat parțial. Medicamentul ameliorează starea pacienților cărora schimbarea dietei și practicarea exercițiilor fizice nu le reduce suficient nivelul ridicat de zahăr în sânge. Acest preparat poate fi utilizat singur sau în combinație cu alte medicamente ce scad glicemia.
Adulții cu hipertensiune arterială pot primi combinația perindoprilum+indapamidum, comprimate filmate. Administrarea asociată a preparatului respectiv are menirea de a crește aderența la tratament.
Pentru tratamentul astmului bronșic la copii este compensat integral produsul budesonidum (suspensie de inhalat prin nebulizator). Acest medicament, dar cu rata de compensare de 50%, este prescris și adulților în caz de exacerbare a astmului bronșic. Preparatul respectiv este asimilat profund în plămâni, fapt ce crește gradul de eficiență a tratamentului.
Medicamentul fluticasonum (pulbere de inhalat), indicat în tratamentul astmului bronșic și anterior compensat parțial, este oferit gratuit copiilor. Pentru pacienții cu astm bronșic, care urmează tratament de durată, este compensat preparatul budesonidum+fumarat de formoterol dihidrat sub formă de pulbere de inhalat.
La fel, de la 1 ianuarie, pacienții care necesită îngrijiri paliative beneficiază de încă trei preparate care deja sunt în lista de medicamente compensate, precum amitriptilylinum, gabapentinum și diazepamum.
Conform estimărilor CNAM, pentru compensarea noilor preparate sunt necesare circa 24 de milioane de lei anual, bani prevăzuți în fondurile de asigurare medicală obligatorie. Decizia de a include noile preparate în lista celor compensate a fost luată în luna decembrie 2022 de către Consiliul pentru medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală.
- Buteliile de gaz din apartamentele transnistrenilor, instrument de infracțiune
- Strategia națională de apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024-2034, votată de Parlament
- Alocațiile veteranilor de război cresc de la 1 ianuarie 2025
- Cinci instituții din Rețeaua Școlilor Model, dotate cu table inteligente
- Schimbări în cabinetul Maiei Sandu. Președinta a semnat decretul