ALBASAT
Actualitate

Lista medicamentelor compensate, extinsă cu 11 denumiri

Din 22 iunie, persoanele asigurate vor beneficia de mai multe medicamente compensate. Lista medicamentelor compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) a fost extinsă cu 11 denumiri comune internaționale.

Pe listă s-a inclus glimepiridum pentru tratamentul diabetului zaharat și brimonidinum+timololum pentru tratamentul glaucomului, ambele cu rata de compensare de 100%.

Cu rata medie de 70% vor fi compensate mai multe medicamente destinate tratamentului maladiilor cardiovasculare, și anume: telmisartanum în cazul pacienților hipertensivi cu diabet zaharat; nebivololum – pentru pacienții hipertensivi cu insuficiență cardiacă, cu vârsta de peste 65 de ani; perindoprilum – pacienților hipertensivi cu cardiopatie ischemică și infarct miocardic; carvedilolum – celor cu angină pectorală stabilă, insuficiență cardiacă.

De asemenea, urmează a fi compensate două noi preparate pentru tratamentul episodic în staționarul de zi, cabinete de proceduri. Este vorba despre pantoprazolum, pentru ulcerul gastric, ulcerul duodenal (doar pacienților cu maladii cardiovasculare, diabet zaharat). Cel de-al doilea medicament este pregabalinum, pentru tratamentul episodic al neuropatiei diabetice. Pentru adulți, medicamentele respective vor fi compensate parțial, cu rata medie de 70%. Copiii vor beneficia de compensarea integrală a costurilor acestor preparate.

Un alt medicament inclus pe listă este aceclofenacum, pentru tratamentul cronic al artritei reumatoide, osteoartritei, va fi compensat în medie cu 50%. Lercanidipinum, pentru tratamentul maladiilor cardiovasculare în cazul pacienților hipertensivi cu intoleranță la amplodipinum și salmeterol xifonat/propinat de fluticasonum, pentru bronhopneumopatia obstructivă cronică și astmul bronșit, vor fi compensate în medie cu 30%.

Totodată, trei denumiri comune internaționale de medicamente, care până acum erau prescrise în tratamentul episodic, organizat în sala de tratamente sau staționar de zi, vor fi prescrise pentru tratament de durată. Acestea sunt: valsartanum, pentru tratamentul maladiilor cardiovasculare la pacienții hipertensivi cu insuficiență cardiacă și diabet zaharat, diclofenacum, pentru tratamentul artritei reumatoide, osteoartritei și allopurinolum, în cazul gutei.

Lista medicamentelor compensate poate fi consultată la medicul de familie, în farmacii, la Info CNAM (0 800 99999) și accesată pe site-ul CNAM, la rubrica „Medicamente compensate”.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Nisporeni.

Related posts

În 2024, marja maximă aplicată pentru creditele Prima Casă rămâne la nivel de 3%

AlbasatTV, Nisporeni

Localități în beznă și gospodării inundate în urma ploii și a vântului puternic

Cursul valutar oficial la 19.12.2023

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment