ALBASAT
Societate

(video/foto) Lumea poveștilor prinde viață prin creațiile unei meșterite din satul Zberoaia

O femeie din satul Zberoaia, raionul Nisporeni îşi ocupa timpul liber, transformând personajele din poveşti în obiecte din realitate. Elena Echim este extrem de pasionată de meşteşugărit, pe care l-a deprins încă din copilărie, însă îl practică de câţiva ani. Femeia creează jucării hand- made care stârnesc atât admiraţia copiilor, cât şi a adulţilor. O mare parte dintre personajele sale conduc pe fiecare dintre noi, în anii copilăriei.

Elena Echim, în vârstă de 66 de ani,  este la pensie, dar încă muncește în calitate de femeie de serviciula gimnaziul din localitate. Când dispune de timp liber, nu stă mult pe gânduri şi se apucă de croşetat păpuşi şi personaje din poveşti. Din mâinele meșteriței ies lucrăriinedite, de diferite forme și culori, confecţionatecu îndemînare şi talent. Toate creaţiile sale ocupă un loc de cinste într-o odaie din casa meşteriţei.

 ELENA ECHIM, MEŞTER POPULAR: “Înainte croşetam prosoape, erau la modă, dar acum am început să fac personaje din filme, din poveştile lui Ion Creangă.  Undeva prin 2010 am  început păpuşile. Înainte croşetam pentru perne, prostiri la pat, dar dacă acestea au ieşit din modă, am zis să fac alte presonaje.”

 Printre lucrările sale pot fi admirate şi miniaturile artiştilor renumiţi atât din Moldova: surorile Osoianu, Nicolae Glib, regretaţii interpreţi Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, câtşi din afara ţări, cum ar fi: Sofia Vicoveanca, Alla Pugaciova şi Maxim Galkin.

 ELENA ECHIM, MEŞTER POPULAR: “Avem din România Sofia Vicoveanca. Nu mă uit de pe nimic, cum le văd de pe televizor, le fac aşa. Avem şi pe Alla Pugaciova şi pe Galkin.”

În pasiunea sa, meşteriţa pune mare accent pe valorile și tradițiile naționale. Astfel, păpuşile croşetate de Elena Echim sunt îmbracate în costume populare. În tot ce face, ea investeşte mult suflet și chibzuință. De-a lungul celor nouă ani, de când are această îndeletnicire, meşteriţa şi-a prezentat creaţiile ladiverse expoziţii.

 ELENA ECHIM, MEŞTER POPULAR: “Mai avem şi neamul lui Păcală. Acesta e Păcală, Păcăliţa, fata şi Păcălel. Îl avem şi pe Guguţă.  Acestea-s primele croşetări, dar le ţin ca amintire.  Avem Naşterea lui Iisus Hristos că acuş se apropie. Iată aici este Maica Domnului şi cu pruncul, aici, în iaslă.  Toate îmi sunt dragi şi cu drag le fac, le confecţionez.”

Preţul unei creaţii de-a Elenei Ehim începe de la 100 de lei şi ajunge până la 500 de lei, în dependenţă de complexitatea lucrării.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

https://www.facebook.com/albasat.nisporeni/

https://vk.com/id524319409

https://ok.ru/profile/564484387545

https://twitter.com/AlbasatL/

https://www.instagram.com/albasatdigitaltv/

 

Related posts

Alegătorii vor merge la vot cu pixul de acasă, cu mănuși și măști

Albasat

Gheorghe Cavcaliuc și cei doi colegi ai săi au ajuns la Chișinău

Albasat

Октавиан Цыку ходатайствует перед Конституционным судом о жертвах депортации

Albasat