ALBASAT
Actualitate Societate

Luminița Odobescu: România va continuă să sprijine Moldova în parcursul de integrare europeană

România va continua să acorde Republicii Moldova sprijin solid în proiectele care vizează consolidarea securității energetice, avansarea în parcursul de integrare europeană. „Suntem angajați pe deplin pentru consolidarea parteneriatului strategic bilateral pentru obținerea de progrese în direcția integrării europene a Republicii Moldova și pentru susținerea Chișinăului în avansarea proceselor de reformăˮ, a menționat ministrul afacerilor externe al României, Luminița Odobescu, la o conferință de presă susținută în comun cu ministrul afacerilor externe din Moldova, Mihai Popșoi, transmite IPN.

Ministrul afacerilor externe al României a declarat că eforturile de reformă ale Republicii Moldova sunt vizibile și apreciate, autoritățile de la Chișinău dând dovadă de curaj și voință politică. Luminița Odobescu l-a reasigurat pe omologul său din Moldova de continuarea angajamentelor asumate în beneficiul direct al cetățenilor. „România va continua să sprijine Chișinăul ferm în tot acest proces. Nu mă refer aici dor la sprijinul nemijlocit și permanent la nivel politic pentru promovarea și susținerea la nivel european a procesului de integrare în Uniunea Europeană a Republicii Moldova. Avem în vedere și sprijinul tehnic între autoritățile competente din diverse domenii, în funcție de necesitățiˮ, a spus ministrul român.

Luminița Odobescu a menționat că legăturile Chișinăului cu Bruxelles-ul sunt tot mai strânse, iar România este acolo să sprijine consolidarea permanentă acestora. „Facem tot posibilul alături de partenerii noștri ca cetățenii Republicii Moldova să aibă șansa prosperității, a libertății, a demnității într-un mediu stabilˮ, a spus ministrul afacerilor externe a României.

„Menținem cu România o comunicare strânsă, intensă, într-un context geopolitic dificil, provocat de războiul injust al Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei, războiul care ne afectează direct ambele state, dar și întreaga regiune. Ultimii doi ani au fost pentru Republica Moldova o mare provocare, dar și o oportunitate de a se transforma pozitiv pe calea integrării europene. În acest proces am beneficiat de asistență masivă din partea României în dezvoltarea și reziliența statului nostruˮ, a declarat vicepremierul Mihai Popșoi, ministru al afacerilor externe din Moldova.

România rămâne pe primul loc în calitate de partener comercial al Republicii Moldova și este în topul clasamentelor principalilor investitori, volumul investițiilor fiind în creștere, de altfel ca și numărul întreprinderilor românești din Republica Moldova. În plan energetic, în luna decembrie a anului 2023, Moldova și România au semnat Memorandumul de înțelegere privind realizarea proiectelor de interconectare de rețelele de gaze naturale și energie electrică.

Vicepremierul Mihai Popșoi efectuează, în perioada 5-6 februarie, o vizită de lucru la București, la invitația ministrei afacerilor externe a României, Luminița Odobescu.

Related posts

Pompierii continuă lichidarea focarelor de ardere la Filarmonică

Albasat

LIVE: Comunicare transparentă: Dorin Recean, Prim-ministrul Republicii Moldova, în discuții publice la Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

În Moldova se produc mai multe accidente ca în țările dezvoltate și consecințele sunt mai grave

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment