Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a luat notă de decizia de abrogare a decretului din anul 2012privind politica externă a Federației Ruse. Instituția precizează că va analiza cu atenție conținutul noii concepții odată ce va fi făcută publică, transmite IPN.
„În ceea ce privește abordarea țării noastre privind reglementarea transnistreană – rămânem ferm atașați unui proces de reglementare pașnică a conflictului”, menționează ofițerul de presă al MAEIE, Filip Cojocaru. Autoritățile de la Chișinău vor continua să ceară retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova conform angajamentelor.
Președintele rus, Vladimir Putin, a anulat decretul privind politica externă a Federației Ruse semnat în 2012. Potrivit lui, noul decret a fost emis „pentru a asigura interesele naționale ale Federației Ruse în legătură cu schimbările profunde care au loc în relațiile internaționale”.
Decretul semnat în 2012 stipula care sunt relațiile și politicile Kremlinului în raport cu Uniunea Europeană, SUA, țări din Africa, Belarus, cu regiunile separatiste ale Georgiei etc. De asemenea, era stipulată poziția Rusiei cu privire la reglementarea conflictului transnistrean, și anume că Rusia „va continua să se implice activ în căutarea modalităților de soluționare a problemei transnistrene bazate pe respectarea suveranității, integrității teritoriale și a statutului neutru al Republicii Moldova, cu stabilirea unui statut special pentru Transnistria”.
- Schimbări în cabinetul Maiei Sandu. Președinta a semnat decretul
- Celula de criză de la Guvern își începe activitatea
- Tarife mai mari la termoficare, la Chișinău și Bălți. Creșterea propusă depășește 700 de lei
- Va face pușcărie pentru violul unei copile. Îi era fiică vitregă și avea doar 11 ani
- Azi e termenul limită pentru rapoartele fiscale și impozitele pe avere