Cetățenii vor putea beneficia de mai multe servicii de mediere garantată de stat. Parlamentul a votat în lectură finală un proiect care prevede încorporarea acestor servicii în sistemul de asistență juridică garantată de stat și extinderea listei de cauze în care se acordă aceste servicii, transmite IPN.
Ministerul Justiției precizează că de aceste servicii vor putea beneficia persoanele ale căror venit este mai mic decât salariul minim lunar pe țară. În același timp, indiferent de nivelul venitului, serviciile vor fi acordate minorilor, persoanelor care nu au atins vârsta de 21 de ani, precum și celor cu dizabilitate severă sau accentuată.
Potrivit documentului, serviciile de mediere garantată de stat vor fi acordate în cauzele penale și contravenționale în care împăcarea duce la înlăturarea răspunderii penale sau a celei contravenționale, precum și în cauzele civile în care părțile pot dispune liber prin tranzacție, în condițiile legii.
Potrivit autorilor proiectului de lege, pentru remunerarea mediatorilor care vor acorda servicii garantate de stat vor fi necesare cheltuieli anuale de aproximativ 200 de mii de lei.
Conform legislației, serviciile de mediere garantată de stat sunt acordate doar pentru cauzele penale. Totuși, din anul 2009 până în prezent, nu a fost înaintată nici o solicitare privind achitarea din contul statului a serviciilor de mediere, întrucât cadrul normativ nu reglementează clar acest mecanism.