ALBASAT
Societate

Maia Sandu, apel la cetățeni să fie mai precauți la aprinderea focului în câmp deschis

Începutul noului sezon agricol este marcat de creșterea numărului de incendii de vegetație deoarece mulți oameni, inclusiv agricultori, aleg să ardă iarba uscată ca să-și curețe câmpurile. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a făcut un apel la cetățeni să fie mai precauți la aprinderea focului în câmp deschis, transmite IPN.

„Doar săptămâna trecută, au ars 612 hectare de terenuri, iar angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au intervenit în 217 cazuri ca să stingă incendiile de vegetație”, scrie Maia Sandu, făcând referire la datele IGSU, care mai  arată că de la începutul anului au fost înregistrate 300 de cazuri de ardere a vegetației uscate, care a compromis peste 830 ha de teren.

Curățarea terenului prin ardere este o practică vicioasă care aduce mult disconfort și pune în pericol viața și sănătatea oamenilor ce locuiesc în apropierea terenului incendiat. De asemenea dăunează mediului: focul arde substanța organică din sol, distruge microflora, omoară insectele benefice, păsările și animalele de câmp, iar pentru restabilire e necesară o perioadă foarte lungă de timp. Mai mult decât atât, în condiții de vânt și pe timp uscat, poate duce la incendierea pădurilor, a liniilor de comunicații, țevilor de gaz și chiar a caselor de locuit”, scrie Maia Sandu.

Președinta menționează că incendierea miriștilor este un obicei barbar care trebuie eliminat. Tototadată, ea a amintit că începând cu anul trecut persoanele fizice care încalcă legislația și incendiază miriștile și vegetația uscată riscă o amendă de până la 15 mii de lei, iar persoanele juridice – până la 40 de mii de lei.

„Este responsabilitatea noastră să avem grijă de natură și de cei dragi”, a încheiat președinta.

Related posts

La București a fost aprobat Acordul cu Republica Moldova privind construirea unor apeducte

Albasat

BNM a decis să dedice medicilor o monedă de argint

Albasat

Soția unui condamnat acuză presiune fizică și psihologică asupra soțului aflat în detenție

Albasat

Leave a Comment