Grație rezistenței armatei ucrainene, nu există pericole militare la adresa Republicii Moldova. O spune președinta Maia Sandu, potrivit căreia acum Ucraina reprezintă un scut pentru liniștea și securitatea Republicii Moldova. În același timp, potrivit șefei statului, Rusia nu renunță la ideea preluării puterii în Republica Moldova și acționează prin diferite elemente ale războiului hibrid pentru a-și instala o guvernare obedientă la Chișinău, notează IPN.
Președinta Maia Sandu spune că, grație eroismului armatei ucrainene, linia frontului este acum departe de frontiera moldo-ucraineană, iar pericolul implicării Republicii Moldova în război este minim. În lipsa unui pericol militar iminent, Republica Moldova se confruntă cu elementele unui război hibrid, spune șefa statului.
„Sunt încercări din partea Federației Ruse de a submina guvernarea, de a răsturna guvernarea și avem mai multe probe în acest sens. Rusia încearcă să-și pună la Chișinău o guvernare prorusă, astfel încât să poată să folosească Republica Moldova inclusiv împotriva Ucrainei, așa cum face în cazul Belarusului. Am auzit declarațiile de la Kremlin precum că vor amplasa arme nucleare pe teritoriul Belarus. Exact asta își dorește Rusia și în cazul Republicii Moldova, doar că astăzi Republica Moldova are o guvernare independentă care lucrează pentru binele cetățenilor și de aceea nu poate fi folosită, așa cum ar fi fost folosită o guvernare prorusă”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
Potrivit Maiei Sandu, Rusia nu renunță la ideea reîntoarcerii Republicii Moldova în sfera sa de influență și acționează, prin intermediul politicienilor proruși de la Chișinău, pentru a destabiliza situația. Maia Sandu spune că persoanele care servesc intereselor Rusiei vor fi identificate, iar pentru a realiza acest lucru este necesară consolidarea capacităților Serviciului de Informații și Securitate.
„Aceste încercări de destabilizare pun presiune pe instituțiile noastre, creează disconfort, dar noi am demonstrat că putem face față acestor presiuni. Cetățenii și-au ales această guvernare și doar cetățenii la alegeri pot schimba lucrurile dacă vor. Nu este treaba Federației Ruse și nu vom permite Kremlinului să se amestece în treburile noastre interne. E clar că acei care lucrează pentru Moscova o fac pe bani și asta este alegerea lor. Odată ce au luat bani de la Kremlin nu este atât de ușor să-și recâștige libertatea. Avem instituții care documentează aceste cazuri, încercăm să consolidăm pârghiile acestor instituții, inclusiv prin modificarea cadrului legal pentru SIS. Dar ca să vedem finalitate trebuie să funcționeze toate instituțiile. Unele instituții se reformează, altele opun rezistență, și mă refer la sistemul judecătoresc”, a mai spus președinta Republicii Moldova.
Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Parlamentului se regăsesc proiectele de lege privind reformarea Serviciului de Informații și Securitate. Dacă proiectele vor fi aprobate și vor intra în vigoare, SIS obține prerogativa de a intercepta, fila, instala dispozitive de supraveghere a persoanei în lipsa unui mandat din partea judecătorului.
- Parlicov s-a întâlnit cu șeful Gazprom. Despre ce au discutat
- Republica Moldova va introduce gradual obligația de stocare a produselor petroliere
- Contrabandă cu 100 de tone de alcool etilic. Grupare deconspirată
- Nicolae Ciucă a demisionat de la PNL: „Am înțeles ce ați dorit să ne transmiteți”
- Transnistrenii își iau 9 zile de vacanță de iarnă