Poziția statului Republica Moldova a fost și este în continuare că trupele ruse trebuie să se retragă din regiunea transnistreană. De asemenea, trebuie retrase și munițiile pe care partea rusă spune că aceste trupe le păzesc. „Asta este, a fost și va rămâne poziția statului Republica Moldova”, a declarat președintele ales, Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.
Potrivit Maia Sandu, când se vorbește despre prezența militară rusească pe teritoriul Republicii Moldova, trebuie de menționat că există două părți. În prima parte este vorba despre grupul operativ al forțelor armate și în raport cu acest grup operativ nu există și nu a existat acordul Republicii Moldova. Respectiv, nu a existat niciodată și nu există un acord bilateral în raport cu prezența acestuia grup operativ.
A doua parte ține de misiunea de pacificare. Potrivit președintelui, în privința misiunii de pacificare există un acord din anul 1992, semnat de Moldova și Federația Rusă, dar pentru că nu există pericol de acțiuni militare, de mai mută vreme Republica Moldova spune că această misiune trebuie transformată într-o misiune civilă sub egida OSCE. Această poziție o susține și Maia Sandu.
„Am văzut că Federația Rusă are altă poziție. O să continuăm să discutăm ca să găsim soluții. Și pentru noi obiectivul este ca aceste trupe rusești să se retragă de pe teritoriul Republicii Moldova, pentru că suntem o țară independentă, care dorește ca toată lumea să respecte integritatea și suveranitatea țării”, menționează președintele ales. Maia Sandu spune că este deschisă să discute cu Federația Rusă, așa ca să poată ajunge la o rezolvare a situației. Ea a menționat că anul trecut a fost deschidere din partea Federației Ruse pentru retragerea munițiilor, așa că discuțiile trebuie continuate.
Solicitată să comenteze declarațiile colegului său de partid, deputatul PAS, Igor Grosu, care, la alegerile parlamentare, i-a numit pe transnistreni „separatiști”, Maia Sandu a spus că, din câte cunoaște, acesta s-a exprimat așa în raport cu regimul de la Tiraspol și nu în raport cu oamenii. „Noi respectăm oamenii indiferent dacă sunt pe malul stâng sau drept”, a spus Maia Sandu. Președintele ales a menționat că ea și echipa sa dorește să îmbunătățească viața tuturor cetățenilor, inclusiv celor din stânga Nistrului. Cel mai important este să li se redea libertatea, să nu fie supuși abuzurilor și amenințărilor în campaniile electorale și nu doar.
- Colaborare internațională la Nisporeni: Ședință de lucru între IGP și experții Poliției Suedeze
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan