Societate

Majorarea salariilor personalului medical, votată primă lectură

Deputații au examinat și aprobat, în prima lectură, o inițiativă legislativă care prevede majorarea salariilor personalului angajat în instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, cu 40%, de la  1 iulie 2021, transmite IPN.

Proiectul a fost propus de  Platforma „Pentru Moldova”, din care fac parte și deputații Fracțiunii Partidului „Șor”. Deputata Ruxanda Glavan a declarat de la tribuna Parlamentului că documentul presupune alocarea resurselor financiare suplimentare pentru majorarea salariilor tuturor categoriilor de personal angajat în instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, inclusiv contabili, economiști și alte categorii de personal administrativ-gospodăresc. „Cheltuielile necesare aferente majorărilor salariilor de funcții propuse în proiect  se estimează pentru anul 2021 la circa 685 de milioane de lei. Sub aspect financiar, cheltuielile necesare pentru punerea în aplicare a proiectului în cauză pot fi acoperite din contul soldurilor cumulative înregistrate la sfârșitul anului 2020”, a spus Ruxanda Glavan.

Tot astăzi, deputații au aprobat și inițiativa legislativă a unui grup de deputați din Fracțiunea PSRM care include prevederi similare. Conform proiectului, se propune alocarea a peste 840 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor necesare creșterilor salariale.La solicitarea Comisiei protecție socială, sănătate și familie s-a decis comasarea proiectelor în cauză. Un proiect final urmează a fi dezbătut în lectura a doua.

Proiectele au fost supuse votului în lipsa deputaților PAS și ai Platformei DA, care au părăsit plenul chiar în debutul ședinței, în semn de protest față de un alt proiect.

Related posts

Cursul valutar oficial la 04.11.2020

Albasat

Marina Tauber : Guvernarea are standarde duble în raport cu „OrheiLand”

Albasat

Вор в законе из Молдовы задержан в Москве

Albasat