ALBASAT
Societate

Marșul Solidarității a cerut ratificarea Convenției de la Istanbul

„Vrem și flori, și șanse egale” au scandat activiștii și activistele la Marșul Solidarității organizat la Chișinău duminică, 8 martie, de Ziua Internațională a Femeii. Participanții la Marș au cerut autorităților ratificarea Convenției de la Istanbul. Aceștia au pornit de la Centrul Comercial UNIC, au mers pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, oprindu-se la mai multe instituții ale statului precum: Guvern, Parlament, Președinție, dar și Procuratură, transmite IPN.

Alina Andronache, specialistă în advocacy și comunicare în cadrul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare a menționat că proiectul de lege al Convenției de la Istanbul a ajuns în Parlament și acum este responsabilitatea deputaților să o ratifice. Potrivit Alinei Andronache, activiștii cer și votarea a opt proiecte de legi „pentru a demonstra adevărata intenție de a promova principiul egalității de gen în Republica Moldova”.

Astfel, se cere adoptarea măsurilor de prevenire și combatere a hărțuirii sexuale la locurile de muncă și instituțiile educaționale de toate nivelurile, „deoarece fiecare a cincea femeie angajată din Republica Moldova este supusă unor forme de hărțuire sexuală”, susține Alina Andronache. De asemenea, este necesară reforma concediului de îngrijire a copilului, pentru a încuraja implicarea taților. „Acum concediul de îngrijire a copilului nu motivează tații să beneficieze de acest drept”, spune ea.

Se cer modificări legislative pentru a reduce discrepanțele salariale și cele de pensii. În 2019 diferența salarială a fost de tocmai 14%. Se cere, de asemenea și modificarea Codului Educației pentru a permite finanțarea creșelor.

Potrivit Alinei Andronache, Moldova nu face un progres esențial în ultimii zece ani la capitolul asigurării egalității de gen, deoarece acțiunile pe care le întreprind autoritățile sunt superficiale, iar instituțiile nu cooperează între ele pentru a progresa.

Participanții la marș au cerut oficialilor să renunțe la discursuri stereotipizate, un exemplu de acest discurs, potrivit lor, îl are președintele Igor Dodon. În timp ce se deplasau prin fața Președinției, manifestanții au aruncat în curtea instituției felicitările de 8 martie semnate de Igor Dodon. „Fă mâncare, spală vase, domnule Dodon. Strânge singur de pe masă, domnule Dodon”, au scandat manifestanții în fața Președinției.

Ajunși la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, participanții la Marș au remarcat că această instituție de învățământ a fost anul trecut subiectul unui caz de hărțuire sexuală, unde un profesor a fost învinuit de mai multe colege de hărțuire. Spre regret, susțin manifestanții, acțiunile universității nu au fost nicidecum îndreptate spre investigarea cazului și întreprinderea unor acțiuni față de făptaș, dar s-a mers spre mușamalizare. Ei consideră că universitatea nu a dat dovadă de existența unor politici de combatere a hărțuirii la locul de studii, astfel încurajând hărțuirea sexuală.

Evenimentul a fost organizat de Platforma pentru Egalitate de Gen, Coaliția Națională „Viață fără violență în familie” și Centrul Genderdoc-M.

Related posts

Natalia Gavrilița despre majorarea salariilor miniștrilor: corectăm un populism

AlbasatTV, Nisporeni

Ex-Primarul orașului Nisporeni, Victor Rusu, îndeamnă la solidaritate și unitate în cadrul Adunării „Moldova Europeană”

AlbasatTV, Nisporeni

Maia Sandu: Găgăuzia și Taraclia au un potențial de dezvoltare a învățământului bilingv

Albasat

Leave a Comment