„Armenia continuă să fie pentru agresiunea rusească în Ucraina un fel de „spate al frontului economic”, rămânând unul din partenerii strategici ai regimului lui Putin în cadrul confruntării acestuia cu Occidentul și ajutând Rusia să ocolească sancțiunile impuse de occidentali în urma agresiunii lansate împotriva Ucrainei”, anunță mediile ucrainene cu referire la unele rapoarte analitice, transmite IPN.
Într-o retrospectivă prezentată de postul ucrainean de televiziune 5.ua se precizează că „este vorba despre livrările efectuate din Europa și Asia de Est, obiectul acestora fiind nu doar mărfurile cu destinaţie civilă, dar și echipamentele pentru industria militară a Rusiei”.„În acest mod, Erevanul, care face eforturi intense pentru a da impresia că s-ar reorienta spre Occident, în realitate este complicele regimului lui Putin”, menționează 5.ua.
În plus, Uniunea Europeană, în comun cu SUA, Marea Britanie și alți aliați, a început să investigheze creșterea bruscă a exporturilor în țările vecine cu Rusia, pentru a împiedica companiile să evite sancțiunile impuse Federației Ruse, a comunicat pentru Financial Times David O’Sullivan, reprezentantul special al UE pentru sancțiuni. „Observăm o reducere masivă a fluxurilor comerciale din UE în Rusia și, totodată, o creștere atipică a comerțului cu alte țări terțe, mai ales cu cele aflate în imediata apropiere de Rusia”, a remarcat oficialul american.
Rețeaua de anchetare a infracțiunilor financiare (FinCEN) și Biroul pentru industrie și securitate (BIS) al Ministerului de Finanțe al SUA au indicat Armenia ca fiind unul din punctele de tranzit de bază pe unde „trec mărfurile pentru export supuse limitărilor sau controlului înainte de ajunge la destinațiile din Rusia sau Belarus”.
Într-un alt material publicat de Financial Times se spune că „producătorii au început să trateze cu mai multă precauție volumele crescute de comenzi pentru microcipuri care vin din Armenia…”, precizând că această țară a devenit unul din centrele de bază „pentru importurile paralele fără taxe” și, în consecință, „unele companii americane au încetat livrările către Armenia”.
În Nota Trilaterală a Ministerului Justiției, Ministerului Comerțului și Trezoreriei SUA, Armenia este menționată printre „punctele de tranzit folosite de obicei pentru transportarea ilegală a mărfurilor cu acces limitat (supuse sancțiunilor) în Rusia și Belarus”.
În toamna anului 2022, Nikol Pashinyan, premierul Armeniei, fiind întrebat, în prezența președintelui rus Vladimir Putin, dacă Erevanul este îngrijorat de eventualitatea unor sancțiuni secundare care ar putea urma ca răspuns la intensificarea relațiilor sale cu Moscova, a răspuns că trebuie „de lucrat pentru a gestiona amenințările ce apar și de a încerca nu doar observarea oportunităţilor care se întrevăd, dar şi de a munci pentru a face să apară noi oportunităţi”. „Şi noi astăzi realmente vedem acest lucru… Graţie deciziilor luate de preşedintele Federaţiei Ruse, de Guvernul Rusiei, am reuşit să gestionăm împreună aceste ameninţări”, explica atunci Pashinyan.
Mikhailo Podoleak, consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, comentând știrile despre faptul că Armenia ar susține Rusia pentru a o ajuta să fenteze sancțiunile occidentale, avertizează că „dacă, la o primă etapă, cooperarea cu Rusia ar putea aduce ceva venituri suplimentare, atunci, pe termen mediu, aceasta se va solda cu importante pierderi economice directe și cu prejudicii enorme la capitolul imagine”. „Recomandăm tuturor țărilor, inclusiv Armeniei, cel puțin să mențină un statut neutru univoc. Este mai bine să facă parte dintr-o coaliţie informală a unui număr mare de ţări civilizate care au împreună o piaţă cu mult mai mare decât cea a Federaţiei Ruse. La fel, le recomandăm să urmeze şi politica sancţiunilor”, declara consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei.
Mai devreme, vicepremierul moldovean Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, a comunicat că rata de aliniere a Republicii Moldova la sancțiunile europene va crește rapid. La rândul său, Maria Zaharova, reprezentanta MAE a Federației Ruse, a comentat că Rusia va fi nevoită să ia măsuri de răspuns dacă Moldova se va alătura sancțiunilor impuse de UE.
- Părinții vor putea alege un nume compus pentru copil în limita a 30 de caractere. Detalii despre modificările propuse la Codul Familiei
- Anul 2024: peste 3300 de moldoveni au solicitat schimbarea numelui
- LIVE: Implică-te! Urmărește ședința Consiliului Orășenesc Nisporeni
- Localnicii din Cristești vor să revoce primarul. Un grup de inițiativă va colecta semnături pentru referendum
- Fiecare a doua hotărâre judecătorească încalcă regula anonimizării, studiu CRJM