ALBASAT
Societate

Măsurile de susținere a activității de întreprinzător, adoptate în Parlament

Legea privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător și modificarea unor acte normative a fost votată în două lecturi. Partidele din opoziție nu au susținut inițiativa Guvernului, transmite IPN.

Premierul Ion Chicu, prezent la ședința Parlamentului, a declarat că, până acum, Guvernul și Comisia pentru Situații Excepționale au întreprins măsuri cu efect imediat, pe perioada stării de urgență. Or, prevederile din acest proiect sunt orientate pentru perioada de după ridicarea stării de urgență.

Proiectul include Programul de subvenționare a dobânzilor, conceput să faciliteze accesul întreprinderilor la contractarea creditelor în perioada 1 mai 2020-31 decembrie 2020. De asemenea, stabilește cadrul juridic pentru implementarea Programului de rambursare a TVA. Cota TVA pentru sectorul HoReCa este diminuată de la 20% la 15%.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Dan Perciun a menționat că se încearcă prezentarea acestor măsuri ca fiind pro-business. Or, „există suspiciuni că aceste măsuri ar fi în susținerea unor companii apropiate majorității parlamentare”. Potrivit parlamentarului, în ceea ce ține întoarcerea TVA, nu există un mecanism clar de selectare a solicitanților și în aceste condiții sunt create premise pentru corupție, abordare selectivă și favorizarea anumitor antreprenori. De asemenea, în opinia sa, de subvenționarea dobânzilor la creditare vor beneficia companiile care o duc bine, pentru că băncile sunt precaute și îi vor credita pe cei care au venituri.

Premierul a menționat că criteriile sunt transparente, sunt cele ce funcționează la mecanismul de restituire a TVA pentru export. „Și vă rog, nu-i numiți pe agricultori, care în linii mari sunt principalii beneficiari, că ei sunt cu venituri mari și nu au nevoie de acești bani”, a spus Ion Chicu.

Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr Igor Munteanu a declarat că subvenționarea dobânzilor este o măsură bună, însă trebuie să întrunească principiul de accesibilitate și cel de echitate. Nu toate companiile au fost afectate de pandemie în egală măsură și această susținere a statului trebuie orientată spre companiile care cu adevărat au nevoie.

În luarea sa de cuvânt, liderul fracțiunii Platformei DA, Alexandru Slusari, a menționat că soluțiile propuse de Guvern sunt „un fel de șoc, fără terapie” pentru foarte multe sectoare ale economiei, afectate de pandemie. Potrivit lui, aici este vorba în primul rând de businessul mic și mijlociu. Parlamentarul a mai spus că oamenii de afaceri au așteptat un răspuns pe potrivă de la un guvern pretins social. Angajatorii au sperat că statul va contribui la achitarea parțială măcar pentru două-trei luni a salariilor pentru angajații aflați în șomaj. Alexandru Slusari a mai spus că Platforma Da, dar și alte partide din opoziție, au venit cu un set de măsuri argumentate pentru revitalizarea businessului, care nu au fost însă susținute.

Vladimir Cebotari, deputat în Grupul parlamentar Pro Moldova, susține că „în semn de solidaritate pentru 95% din mediul de afaceri care nu pot beneficia de acest pachet de măsuri, incluse în acest proiect”, Grupul nu susține această inițiativă.

Related posts

Cum sa gasesti orice email in cont, chiar si dupa ce l-ai sters

Albasat

Doar o parte din pacienții cu COVID-19 vor fi testați la externare

Albasat

Opt curse charter de repatriere a cetățenilor moldoveni vor fi operate săptămâna viitoare

Albasat

Leave a Comment