ALBASAT
Societate

Măsurile din perioada stării de urgență nu trebuie să știrbească drepturile omului, ombudsman

Situația este destul de complicată și impune acțiuni coordonate între autorități. Aplicarea unor măsuri pe perioada stării de urgență nu trebuie însă, în niciun caz, să știrbească drepturile omului. O spune avocatul poporului, care, prin recomandările sale, încearcă să ajute autoritățile. Declarațiile au fost făcute de Mihail Cotorobai în cadrul unui interviu pentru IPN.

Mihail Cotorobai a menționat că, de când a fost instituită starea de urgență, avocatul poporului a înaintat Comisiei pentru Situații Excepțional și altor instituții mai bine de 20 de recomandări și propuneri. Răpuns a primit doar la două dintre ele. „Este foarte grav, deoarece avocatul poporului tocmai reprezintă instituția care monitorizează și vrea să ajute autoritățile să adopte decizii corecte, decizii proporționale cu situația respectivă, din punct de vedere al respectării drepturilor omului”, a notat Mihail Cotorobai.

Una dintre ultimele recomandări ale ombudsmanului se referă la diasporă. Mai exact, era vorba despre obligativitatea procurării poliției de asigurare medicală la intrarea în țară. Și această prevedere a fost revizuită, fiind introdus acel termen de 72 de ore în care pot fi făcute plățile Or, potrivit avocatului poporului, dreptul la ieșirea și intrarea în țară sunt drepturi expres prevăzute în Constituție și nu trebuie restricționate.

În ceea ce ține de prestația și drepturile medicilor, Mihail Cotorobai a subliniat că dreptul la sănătate este egal pentru toți, dar e vorba și despre principiul proporționalității. Și în adresarea sa publică, ombudsmanul a menționat importanța protecției lucrătorilor medicali, care sunt în prima linie în lupta cu noul tip de coronovirus.

Potrivit lui Mihail Cotorobai, starea de urgență nu a ocolit nici domeniul justiției. Unele reguli instituite de către Comisia pentru Situații Excepționale știrbesc, în unele cazuri,  dreptul la un proces echitabil. Și aceasta pentru că sunt modificate termenele pentru examinare.

În altă ordine de idei, avocatul poporului a menționat că s-a îmbunătățit cultura juridică a oamenilor, tot mai multe persoane își cer drepturile. Populația trebuie să cunoască faptul că avocatul poporului nu înlocuiește organele statale, nu rezolvă problemele, ci bate alarma asupra problemelor existente. Autoritățile sunt cele care trebuie să se autosesizeze și să intervină.

Interviul este parte a proiectului Agenției IPN „Injustiția la vedere prin mijloace multimedia”. Partenerul proiectului este Uniunea Avocaților din Moldova.

Related posts

Cea mai bună protecție împotriva coronavirusului. Beneficiile sunt uluitoare

Albasat

Нехватка учителей в столице. В систему должны прийти те, кто любит детей, – вице-примар

Albasat

Maia Sandu: Nu există riscuri iminente de securitate! Cel puțin, pentru malul drept

Albasat

Leave a Comment