Ministerul Educației și Cercetării își propune să atragă 2000 de elevi în învățământul dual, în 2024, ceea ce ar fi o creștere semnificativă față de anul trecut. Până astăzi, companiile au depus circa 2000 de cereri. În context, ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, a îndemnat școlile profesionale și colegiile să se implice în învățământul dual. Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței naționale „Organizarea și desfășurarea învățământului dual”, transmite IPN.
Dan Perciun a declarat că își dorește să existe un sistem educațional care pregătește oameni bine isntruiți pentru piața muncii și care răspunde la cerințele angajatorilor. Acest lucru nu se poate întâmpla dacă sistemul educațional și angajatorii nu comunică între ei. Dacă există dialog, există și garanția că instruirile din școlile profesionale sau colegii răspunde cerințelor angajatorilor. În opinia ministrului, nu este nimic mai bun decât atunci când în cadrul învățământului dual, la locul de muncă, studentul deprinde abilitățile necesare pentru acel loc de muncă, având și partea teoretică în spate.
Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a remarcat că 171 de companii au depus cerere de intenție pentru învățământul dual și 44 de instituții, ceea ce este o creștere de peste 40% față de anul trecut.
Guido Beltrani, directorul Biroului de cooperare al Elveției, care susține învățământul dual în Republica Moldova, a remarcat că datorită învățământului dual Elveția se numără printre țările cu cea mai mică rată a șomajului din Europa pentru tinerii cu vârsta sub 20 de ani. Sistemul este implementat cu mare succes și în Germania, în Austria. Elveția actualmente finanțează două proiecte în acest sector în Republica Moldova și este în proces de a crește în continuare finanțarea pentru susținerea domeniului.
În cadrul conferinței au fost prezentate oportunitățile și avantajele învățământului dual pentru elevi și agenții economici din diferite domenii IT, energetică, producere, precum și perspectivele de dezvoltare a acestui sector.
next post