Reprezentanți a peste 40 de vinării mici din țară au participat la prima instruire, organizată în cadrul Cramei Mircești, raionul Ungheni. Studiul se înscrie într-un program de instruire a micilor vinificatori, ce se va desfășura în următoarele săptămâni cu suportul Proiectului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova.
Instruirea s-a axat pe înființarea și gestionarea viilor super intensive, practicile inovative și cost-eficiente de producere a vinului, managementul apelor reziduale în condițiile unei mici crame etc. De asemenea, micii vinificatori au fost informați despre posibilitate de dezvoltare a unor afaceri profitabile prin combinarea activității de producere a vinului cu activitatea turistică.
Arcadie Foșnea, proprietarul Cramei Mircești și președintele Asociației Micilor Producători de Vinuri din Moldova, a explicat colegilor că ei trebuie să se orienteze spre producerea vinurilor artizanale de calitate înaltă cu accent pe tehnologii durabile, cu impact minim asupra mediului, păstrând biodiversitatea și valorificând avantajele geografice și potențialul turistic al regiunii.
„Întotdeauna schimbul de experienţă este important şi noi până acum optam pentru schimbul de experienţă internaţional, vroiam să plecăm peste hotare dar avem foarte multe dstinaţii frumoase şi vinării frumoase în Moldova care trebuie şi pe ele să le cunoaştem şi cred că pentru fiecare este un folos aşa o vizită. Indiferent de greutăţile din ţara noastră este posibil de a face lucruri frumoase şi Moldova are potenţial şi el trebuie valorificat”, afirmă Arcadie Foșnea
Datorită Proiectului Agricultura Performantă în Moldova, Crama Mircești a beneficiat de un grant pentru restaurarea pensiunii și procurarea echipamentului necesar procesului de vinificație.
„Crama Mirceşti, cu protagonitul ei Arcadie Foşnea este un exemplu emblematic pentru ce înseamnă o cramă de autor, un mic producător de vinuri din Moldova. Acest concept care defapt nu exista 10 ani în urmă şi care s-a dezvoltat inclusiv prin suportul partenerului strategic al industriei vinului, anume Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională. Astăzi am vizualizat şi am auzit de la domnul Foşnea practici în domeniul gestionării durabile în viticultură, aplicarea unor noi metode inovative de producer e a vinului, dar şi felul în care un mic producător poate să devină competitiv şi să-şi realizeze produsele pe piaţa locală şi la export inclusiv. Ceia ce este impresionant, interesul micilor producători pentru acest domeniu din Moldova. Dacă este să ne uităm 7 ani în urmă, în Moldova existau doar 5 producători mici de vinuri, actualmente în asociaţia micilor producători sunt 55 de mici producători, iar astăzi au participat 42 dintre ei„, susține Diana Lazăr, vicedirector al Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova.
Micii producător de vinuri consideră că schimburile de experiență și instruirile sunt valoroase mai ales pentru vinăriile aflate la început de cale.
„Am venit cu cea mai mare plăcere, fiindcă am nevoie de comunicare, de schimb de experienţă, să vedem dumnealui ce reuşeşte pe aici, să vedem viile, să vedem soiurile de vii care le plantează, să gustăm, să vedem ce vinuri produce. Este un schimb de experienţă binevenit pentru noi micii producători de vinuri şi mai ales că de la dumnealui avem ce învăţa, a facut studiile în Germania şi chiar este profesionit în domeniu, are şi experienţă„, a spus Alexei Mîrzac, mic producător de vinuri din raionul Orhei.
„Aici eu am fost cu un an în urmă, când începeam activitatea, aici am venit şi m-am informat careva lucruri şi este foarte interesant, este un exemplu pentru noi„, afirmă Nicu Ulinici, mic producător de vinuri din raionul Nisporeni
„Eu ştiu cum s-a început aici, eram împreună cu dânsul ca prieteni de la temelii şi am vazut de unde a început şi unde a ajuns. Foarte impresionant, foarte bine, frumos, chiar pot să spun că a făcut un lucru foarte mare„, a menţionat Pripa Andrei, mic producător de vinuri.
„Toate echipele Chemonics, de la USAID, sunt o echipă minunată, el ca preşedinte ne promovează, ne ajută, ne dezvăluie unele secrete precum şi astăzi în plantaţia dată, la dumnealui în vizită„, susține Nicolae Tronciu, mic producător de vinuri din raionul Nisporeni.
„Este o practică foarte bună, deoarece experienţa, schimbul de experienţă, de practici şi concurenţa între ei poate fi directă dar în realitate aceasta este ca o breaslă. Unindu-şi eforturile atingi scopurile împreună cu mult mai înalte decât fiecare în parte„, afirmă Ivan Muntean, producător de vinuri.
„Ziua de astăzi este foarte benefică pentru noi, findcă am văzut nişte lucruri extraordinar de frumoase. Anume plantaţia care am văzut-o este ceva care corespunde cu rigorile Franţei, Cehiei, Poloniei de sud, este ceva foarte frumos„, a spus Mihai Sava, mic producător de vinuri.
„Am venit aici într-o vizită de studiu pentru a vedea lucruri noi, pentru a vedea lucruri deosebite, foarte interesante pentru a schimba careva experienţe, a descoperi locurile frumoase ale ţării noastre şi de a le implementa şi la noi„, a menţionat Tatiana Gaciu, mic producător de vinuri.
În prezent, Asociația Micilor Producători de Vinuri întrunește 50 mici producători de vinuri, care exploatează peste 400 hectare de viță-de-vie, produc anual peste 600 mii de sticle de vin, plasate pe piața locală și exportate în 17 state. Aceste vinuri sunt apreciate cu peste 270 de medalii la concursuri internaționale.