ALBASAT
Moldova Plus Nisporeni

Migrația crește numărul divorțurilor ? Care este situaţia reală, la Nisporeni

Migrația este una dintre cele mai dureroase probleme cu care se confruntă în prezent Republica Moldova. Din cauza acestui fenomen multe cupluri se destramă, iar  copiii suferă, deoarece le lipseşte căldura părintească și dragostea. Locuitorii din Nisporeni sunt de părere că plecarea unuia dintre soţi peste hotare, mai ales pentru o perioadă îndelungată, duce la răcirea relaţiilor de cuplu. Astfel, acest factor poate  distruge uneori chiar și cele mai fericite familii.

“Drumurile s-au deschis, lumea pleacă peste hotare, acasă se întâmplă greutăţi.  Aşa se duc şi stau cu anii şi se divorţează. Soţul e într-o parte, soţia în altă parte, copiii se destramă de părinţi şi asta e neînţelepciunea în familie şi asta este cel mai rău.  Sunt probleme în orice familie. Când mai cedăm unul, când mai cedăm altul şi mergem înainte. Ar trebui să fie înţelegere, răbdare. Dacă ai răbdare, ai înţelegere, ai respect unul faţă de celălalt, atunci toate se normalizează şi mergem înainte.”

 “Nu le mai place unul de altul. Bărbaţii se îndrăgostesc în altele mai frumoase şi femeile  invers.   În legătură cu migraţia, la noi s-au destrămat majoritatea familiilor, dar sunt oricum mai multe motive.

 – Dvs de câţi ani sunteţi căsătorit cu soţia dvs?

– Numai de 46 de ani.  Ca în fiecare familie sunt neînţelegeri, dar trebuie să ai răbdare, aşa e viaţa construită, să mai avem răbdare. Cu răbdarea  treci şi marea.” 

 “Nu e înţelegere, nu este încredere. Asta e problema.  Asta e prima cauză, cum pleacă peste hotare, cum se despart cuplurile. Eu am fost căsătorită, iar acum am 9 ani, a doua căsătorie. Prima – 11 ani, iar a doua- 9 ani. A decedat primul soţ, asta e pricina.”

 “Cred că e problema financiară, neajunsurile de bani, întotdeauna banii nu se ajung şi dacă nu sunt bani se încep toate problemele.”

“Cred că dusul acesta peste graniţă şi se încep toate problemele. Acolo e mai bine. Lumea se duce unde trăieşte mai bine.  Mai plecăm capul. Eu sunt profesoară şi  cu copiii, trebuie să ai nişte explicaţii ca să înţeleagă că aşa ceva nu e corect. Peste graniţă eu nu am fost, m-a ţinut, munca, şcoala, altfel cred că nu stăteam.”

Şi psihologii afirmă că munca peste hotare a unuia dintre soţi este o adevărată provocare pentru familie. În asemenea caz, sentimentele se pot atenua, iar relația dintre soți se va reduce la necesitatea asigurării materiale, nimic mai mult. Pe lângă aceasta, mai există un șir de motive care stau la baza destrămării unor familii, susţin specialiştii.

 OLGA DRUMEA, PSIHOLOG: “Principalele motive care sunt invocate deseori în cauzele de divorţ sunt: infidelitatea, violenţa de toate tipurile, precum: violenţă fizică, sexuală şi psihică, lipsa de comunicare, motive financiare deseori sunt invocate, cât şi implicarea în relaţia de căsătorie a rudelor,  prietenilor sau a celor cunoscuţi. De obicei, partenerii care fac acest pas de desfacere a căsătoriei invocă anumite schimbări în cuplu, cum ar fi: cearta frecventă, deseori în familie este un conflict continuu, dependenţele şi aici putem specifica, dependenţa de alcool, dependenţa de droguri, jocuri de noroc şi mai nou dependenţa de tehnologiile informaţionale.”

În urma divorţurilor cel mai mult suferă copiii. Potrivit  psihologilor, destrămarea familiilor afectează starea emoţională a minorilor. Astfel, aceştia se simt stresaţi, retraşi şi confuzi.

 OLGA DRUMEA, PSIHOLOG: “Ar fi un real ajutor ca părinţii să se gândească la starea emoţională a copiilor şi să explice împreună sau separat care sunt motivele divorţului, dar în aşa  fel ca să nu denigreze pe celălalt părinte sau să vorbească negativ despre el, să nu încerce să atragă copilul de partea sa şi să-i permită să-l viziteze, să aibă parte de celălalt părinte.  Să nu se certe în faţa copilului, ceea ce se întâmplă foarte des, copilul este în mijlocul conflictului. El nu înţelege că un părinte este bun sau rău şi respectiv este puţin dezorientat. Ar fi bine să i se asigure starea psihoemoţională şi să aibă grijă să fie într-un confort.”

Totuşi, în raionul Nisporeni situaţia cu privire la divorţuri este mai bună comparativ cu celelalte localităţi din ţară. Astfel, în primele trei luni ale anului curent și-au spus adio  14 cupluri, cu 12 mai puține față de aceeaşi perioadă a anului 2019. Totodată, numărul căsătoriilor este în creştere la Nisporeni. Datele statistice arată că în primul trimestru al acestui an, 63 de cupluri din Nisporeni şi-au unit destinele. Cifra este mai mare cu 2 căsătorii decât perioada similară a anului trecut.

SILVIA  CRUDU, SPECIALIST SUPERIOR AL DIRECŢIEI STATISTICĂ NISPORENI: “Evoluţia proceselor demografice în ianuarie-martie 2020 faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent este în diminuare la compartimentul divorţuri, este cu -46, 2 % mai puţin. Asta înseamnă cu -12 persoane. La compartimentul căsătorii este +2 persoane. Este în creştere faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent.  Ajungem la aceea că ei se căsătoresc peste hotare de acuma, numai au nevoie să vină în Moldova ca să-şi legalizeze.”

Specialiştii susţin că aceste date au fost influenţate, în mare măsură de pandemia COVID-19, astfel,  o mare parte din cupluri nu s-au grăbit să se căsătorească sau să divorţeze, ci mai degrabă au aşteptat să fie depăşită situaţia epidemiologică din ţară.

 SILVIA CRUDU, SPECIALIST SUPERIOR AL DIRECŢIEI STATISTICĂ NISPORENI: “Diminuarea aceasta la acest capitol a fost influenţată de situaţia epidemiologică, care a fost decretată în luna martie.”

Anul trecut, 318 cupluri din Nisporeni şi-au jurat iubire veşnică. Cifra fiind mai mică decât în 2018, cu 62 de căsătorii. Şi numărul divorţurilor s-a redus în jumătate în anul  2019 faţă de anul precedent. Astfel, anul trecut în raionul Nisporeni au divorţat 44 de cupluri, cu 51 mai puţine comparativ cu anul 2018.

Statistica arată că bărbaţii preferă să se însoare în medie la vârsta de 27 de ani, iar femeile să se mărite la 24 de ani. De asemenea, potrivit Biroului Naţional de Statistică, durata medie a unei căsătorii este de 11 ani. De obicei, vârsta bărbaţilor care decid să divorţeze este de 34 de ani, iar a femeilor — de 30.

Related posts

Lista secțiilor de votare organizate în Republica Moldova pentru alegerile din România

AlbasatTV, Nisporeni

Carolina Prepeliță, interpreta de muzică ușoară cu o soartă nemaipomenită! Află detalii inedite din viața artistei și vezi de unde a pornit dragostea de artă! Emisiune tv

Albasat

Diplome din partea IP Nisporeni pentru conducătorii instituțiilor de învățământ din raion

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment