ALBASAT
Moldova Plus

MIGRATIA VĂZUTĂ PRIN OCHII COPIILOR

Go to the profile of Moldova Plus

Potrivit statisticilor neoficiale, un milion de moldoveni au plecat să lucreze în străinătate. În urma lor au rămas în ţară aproximativ 100.000 de copii, în grija rudelor, sau în cel mai fericit caz, doar cu unul dintre părinţi. Copiii de la școala de pictură din Nisporeni au ilustrat fenomenul migrației așa cum este el: colorat și dinamic, uneori trist, dar mereu plin de semnificație.

Plecarea peste hotare – sacrificiul suprem

Deloc surprinzător, efectele negative ale migrației, așa cum este separarea familiilor, satele părăsite, copiii și bătrânii rămași fără îngrijire, au fost surprinse și ele în desenele copiilor.

Banii şi nevoile îi împing pe mulţi părinţi să-şi părăsească familia şi să lucreze în străinătate, pentru un trai mai bun. În acest timp, copiii rămân singuri, fără grija părintească, fără cineva căruia să-i spună tată sau mamă.

DUMITRU LUNGU, elev la școala de arte plastice din Nisporeni
DUMITRU LUNGU, elev la școala de arte plastice din Nisporeni


DUMITRU LUNGU: „Eu în acest desen am redat plecarea părinţilor ca un eveniment tragic, deseori întâlnit la noi din cauza politicii, care există în prezent. Părinții ca să ne ajute, sunt nevoiți plece peste hotare.”


 

 

DUMITRIŢA ADAM, eleva la școala de arte plastice din Nisporeni
DUMITRIŢA ADAM, eleva la școala de arte plastice din Nisporeni

DUMITRIŢA ADAM: „Eu prin această lucrare vreau să arăt ce consecinţe poate avea migraţia. Adică atunci când părinţii pleacă de acasă, noi ne simţim extrem de rău, ne dorim să-i avem lângă noi, însă uneori se întâmplă să nu-i avem. Plecarea părinților peste hotare ne afectează viața emoțională, ceea ce poate fi mai rău decat drogurile,   deoarece cel mai grav e atunci când nu ai parte de iubirea de mamă.”


Lipsa părinţilor este drama copiilor

Unii copii trec prin momentul despărțirii de mama trăind stări emoţionale negative: devin trişti, se simt izolaţi, plâng, au sentimente de insecuritate şi uneori ajung să cadă în depresie. Desenele ilustreaza sentimentele lor acute de disperare, împletite cu cele de vinovăţie, care sunt atât de puternice, încât nici nu au puterea să le spună să rămână.

NICOLAE PALMĂ, elev la școala de arte plastice din Nisporeni

NICOLAE PALMĂ: „Am vrut să arăt în acest desen tristeţe – cum o mamă şi un copil îşi iau rămas bun. Mama îl îmbrăţişează pe fiul său, îl sărută pe frunte și pleacă peste hotare ca să facă bani pentru fiul său.”


Cand mama e departe, nimic nu o poate înlocui, nici tableta, nici telefonul scump cumpărat pe banii munciți din greu printre străini, nici îmbrățișarea bunicilor, care încearcă să țină loc de mamă sau de tată.

CRISTIAN NICHIFOR , elev la școala de arte plastice din Nisporeni

CRISTIAN NICHIFOR: „Eu, în această lucrare, mi-am propus să arăt cum mama aşteptă să vină acasă. Am pictat un elev, un copilaș care se roagă la îngerul păzitor ca să vină mai repede mama acasa.”


 

 

Banii nu aduc fericirea

Deşi majoritatea părinţilor care pleacă în străinătate cred că bunurile materiale vor compensa lipsa afecţiunii şi a dragostei părinteşti, copiii spun că îşi doresc de sărbători să împodobească bradul împreună şi nu să vorbească doar prin Skype cu mama şi tata. Din nefericire, majoritatea îşi manifestă această frustrare în diferite moduri, uneori dramatice.

MIHAI BORTĂ, DIRECTORUL ŞCOLII DE ARTE PLASTICE NISPORENI

MIHAI BORTĂ, DIRECTOR ŞCOALA DE ARTE PLASTICE NISPORENI: „Plecarea părinților peste hotare afectează mult copiii rămași acasă. Deseori, elevii care au părinţi plecaţi peste hotare lipsesc mai mult, fapt care se observă în toate liceele și gimnaziile din țară dar și în Nisporeni. Școala de Arte Plastice din Nisporeni nu este o excepție. Copiii care au unul sau ambii părinți plecați peste hotare, de obicei, au mai multe absențe.”


                                

 


MIHAI NICOLAU, PROFESOR ŞCOALA DE ARTE PLASTICE NISPORENI
MIHAI NICOLAU, PROFESOR ŞCOALA DE ARTE PLASTICE NISPORENI

MIHAI NICOLAU, PROFESOR ŞCOALA DE ARTE PLASTICE NISPORENI: „Migraţia a devenit un fenomen cu tentă majoră în Republica Moldova din cauza politicii statului. Din cauza lipsei locurilor de muncă părinţii sunt nevoiţi să plece în căutarea banului peste hotarele ţării si  din această cauză avem copii abandonaţi, copii lăsaţi în grija buneilor, a rudelor sau copii lăsaţi în grija copiilor, a fraţilor  mai mari sau a surorilor. Lipsa părinţilor duce şi la rezultate şcolare mai scăzute.


Migrația este un fenomen obiectiv, care face parte din realitatea noastră și care are atât efecte pozitive, cât și negative. Părinții pleacă din diverse motive, însă de fiecare data, decizia de a pleca este una destul de dificilă. Există foarte puţine mijloace prin care s-ar putea exprima impactul emoţional provocat de fenomenul migraţiei în masă. Din acest considerent este extrem de important ca această problemă să fie abordată într-un mod interesant şi atractiv pentru tineri.

 

 

 

 

 

Related posts

(VIDEO/FOTO) CRIZĂ DE MEDICI DE FAMILIE ÎN NISPORENI

AlbasatTV, Nisporeni

Agențiile de angajare – lozul (ne)norocos al tinerilor

AlbasatTV, Nisporeni

Cum ne bucurăm de natură fără a-i dăuna

Albasat

Leave a Comment