ALBASAT
Nisporeni Societate

Ministra Mediului, la Nisporeni. Împăduririle și gestionarea deșeurilor, pe agenda discuțiilor

Ministra Mediului, Ioranca-Rodica Iordanov a întreprins vineri, 20 ianuarie, o vizită de lucru în raionul Nisporeni. Primari și angajați ai întreprinderii silvice ”Nisporeni-Silva” au discutat cu ministra despre planurile Ministerului Mediului pentru anul 2023.

Vizita ministrei Iordanov a început la Consiliul raional Nisporeni, unde au participat majoritatea reprezentanților autorităților publice locale. În cadrul ședinței au fost enunțate prioritățile Ministerului Mediului și anume: extinderea suprafețelor de terenuri împădurite, reabilitarea râurilor și, în special, gestionarea deșeurilor solide. Tot în acest an, va fi finalizat procesul de reformare a instituțiilor subordonate, iar unele vor fi și reorganizate din perspectiva atribuțiilor.

În acest context, Ministra Mediului a vorbit de necesitatea realizării cu succes a programului de reîmpădurire pentru țara noastră. ”Avem o împădurire de 11%, pentru ca să avem o reziliență la schimbările climatice este necesar ca să extindem suprafața până la 25%”, a accentuat ministra Iodanov.

De asemenea, ministra a vorbit despre provocările care stau în calea realizării acestui obiectiv ambițios dar și despre unele soluții. Una dintre ele ar fi dezvoltarea pepinierelor. Aceasta ar oferi posibilitatea ca să extindem perioada de plantare, având la dispoziție material săditor de calitate.

În 2023, tot la Nisporeni va începe cel mai așteptat proiect de gestionare a deșeurilor solide în Republica Moldova. După ratificarea Acordului de împrumut cu Banca Europeană de Reconstrucții și Dezvoltare (BERD), vor începe lucrările de proiectare, licitarea companiilor de construcție a primului poligon modern de depozitare a deșeurilor.

”Odată începute construcțiile, vom putea să începem procesul de lichidare a gunoiștilor, începând cu cele neautorizate. Totodată, trebuie să ne asigurăm că acele terenuri sunt valorificare conform capacităților, ele pot fi împădurite, fie reutilizate în alte scopuri, dacă calitatea solului nu permite să se facă plantări”, a asigurat ministra mediului.

O altă vizită a avut loc la întreprinderea de stat ”Nisporeni-Silva”. În cadrul întâlnirii, ministra a discutat cu silvicultorii despre provocările din domeniul forestier. Una din cele mai mari provocări ale pădurarilor sunt combaterea tăierilor ilicite, lipsa specialiștilor, lipsa echipamentelor tehnice etc.

La finalul întrunirii, ministra mediului, Iordanov a vorbit despre beneficiile Programului Național de extindere și reabilitate a pădurilor, care urmează să fie aprobat de către Guvern în primul trimestru al anului 2023. Mai multe păduri înseamnă soluri, mai calitative, reducerea poluării, existența surselor acvatice, dezvoltare economică și bunăstare socială.

Related posts

Игорь Додон встречается с Вадимом Красносельским во вторник

Albasat

Panică în Coreea de Nord, unde un milion de oameni s-au îmbolnăvit de Covid. Kim Jong-un a ordonat intervenția armatei

Albasat

Cursul valutar oficial la 25.02.2022

Albasat

Leave a Comment