ALBASAT
Actualitate Societate

Mizăm pe fortificarea relațiilor dintre Moldova și Canada, ministru

„Canada este un partener de încredere și ne dorim foarte mult să valorificăm acest înalt nivel de relații în interesul celor două țăriˮ, a declarat ministrul de externe, Mihai Popșoi, la conferința de presă comună cu omologul canadian, Mélanie Joly, precedată de o întâlnire oficială. „În cadrul discuțiilor de astăzi, am abordat un șir de subiecte, așa încât să îmbunătățim viața cetățenilor Republicii Moldova, atât a celor care se află acasă, cât și celor care sunt în diaspora. Or, știm că avem o diasporă activă, o diasporă care contribuie la dezvoltarea Canadei și ne dorim ca ei să se simtă bineˮ, a spus ministrul, citat de IPN.

Potrivit lui Mihai Popșoi, Canada este un stat care sprijină Moldova în domeniul reformei justiției, în creșterea rezilienței instituțiilor naționale de drept, contribuind astfel la creșterea capacității de apărare a Republicii Moldova, fortificarea capacității instituționale a instituțiilor care investighează cauze răsunătoare legate de crimele financiare care s-au întâmplat în țară. Oficialul a remarcat sprijinul guvernului canadian pentru mecanismul robust de sancțiuni care este implementat pentru „a nu lăsa loc de impunitate pentru cei care au păgubit bugetul Republicii Moldova, au păgubit cetățenii Republicii Moldova, iar acum, fiind în străinătate, cred că se vor putea bucura de impunitate, dar nu este așaˮ.

Ministra afacerilor externe a Canadei, Mélanie Joly, a menționat că regimul rus a subminat democrația, a amenințat siguranța și stabilitatea regiunii, inclusiv a Republicii Moldova. Este o amenințare pe care moldovenii o cunosc mult prea bine și, fiind în față cu această amenințare, poporul din Republica Moldova este determinat să-și aleagă propriul viitor. Și rezistența poporului Republicii Moldova nu trebuie să fie umbrită de dorința Rusiei de a schimba acest lucru, a spus oficialul canadian.

Mélanie Joly a declarat că statul Canada susține suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei, sprijină poliția națională prin implementarea unui program de 2 milioane de dolari. „Noi urmează să facem foarte multe lucruri, trebuie să lucrăm inclusiv în domeniul cooperării militare. Cred că putem face acest lucru foarte bine. Putem, de asemenea, să ajungem la un acord privind asigurările sociale. Sunt convinsă că în săptămânile care urmează vom putea anunța acest acord. Și Canada, de asemenea, va aplica mai multe sancțiuni pentru a aborda subiectul dezinformării rusești și corupției. Vom colabora cu alte țări în lumeˮ, a spus ministra din Canada.

Ministra afacerilor externe a Canadei se află în Moldova în perioada  29-30 ianuarie.

Related posts

Cursul valutar oficial la 16.08.2021

Albasat

A fost semnat acordul de finanțare pentru reconstrucția Casei Naționale din Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

Degete umflate la mâini? Vezi care pot fi cauzele!

Albasat

Leave a Comment