Republica Moldova a obținut, alături de Ucraina, calitatea de stat participant asociat al Inițiativei celor Trei Mări. Decizia a fost luată de către cele 12 state participante I3M la cel de-al VIII-lea Summit, care se desfășoară la București, România. La eveniment a participat și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, transmite IPN.
„România este primul stat al Inițiativei care organizează Summitul pentru a doua oară, după cel pe care l-am găzduit la București, cu succes, în 2018. Acest angajament al României reflectă convingerea noastră legată de importanța politică a acestei platforme de dialog la nivel înalt și transmite un nou semnal privind sprijinul strategic și practic pe care îl acordăm Inițiativei, care are o capacitate reală de a spori conectivitatea strategică europeană pe axa Nord-Sud”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis, într-o conferință de presă susținută alături de președintele Poloniei, Andrzej Duda, președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, și premierul Croației, Andrej Plenković.
Liderul de la Cotroceni a menționat că a fost un summit de succes, la care au fost adoptate decizii importante. „Acestea privesc atât direcțiile viitoare de acțiune și orientările necesare în noul context geopolitic, cât și instrumentele practice, inclusiv financiare, ale Inițiativei vizând consolidarea interconectărilor transfrontaliere prin infrastructura de transport, energie și digitală”, a notat Klaus Iohannis.
În declarația comună sunt denunțate presiunile hibride sistematice cu care se confruntă Republica Moldova în contextul războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, care includ încercări de subminare a ordinii constituționale și acțiuni virulente de destabilizare comise de Federația Rusă. De asemenea, se recunosc eforturile depuse de Republica Moldova pentru a rezista presiunilor tot mai mari, într-o realitate geopolitică și geoeconomică schimbată în mod dramatic.
„Salutăm această țară ca stat participant asociat la I3M, alături de Ucraina, și așteptăm cu interes consolidarea și diversificarea cooperării noastre în cadrul unor proiecte comune pentru a promova interconectarea strategică în regiunea I3M și cu vecinii din Europa de Est, facilitând astfel integrarea acestora în UE. Salutăm, de asemenea, acordarea statutului de țară candidată la UE Ucrainei și Republicii Moldova. Recunoaștem angajamentul și eforturile substanțiale ale Ucrainei și Republicii Moldova de a îndeplini condițiile necesare în procesul de aderare la UE și încurajăm ambele țări să continue pe calea reformelor, inclusiv pe baza recomandărilor Comisiei de la Veneția. Vom continua să sprijinim aceste țări pe calea aderării lor la UE”, se mai arată în declarația comună, adoptată la summit.
În Inițiativa celor Trei Mări (I3M) sunt 12 state participante: Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan
- Maia Sandu, la Forumul pentru Integrare Europeană: Prioritățile se concentrează pe trei domenii-cheie
- PAS își exprimă susținerea pentru Elena Lasconi în turul 2 al prezidențialelor din România