ALBASAT
Societate

Moldova, cea mai premiată țară din Europa de Est pentru calitatea vinului

Vinurile moldovenești duc faima Republicii Moldova pe arena internațională, iar cea mai atractivă piață de desfacere este România. Sectorul vitivinicol reprezintă 3% din PIB-ul țării și este unul foarte dezvoltat. Despre acest lucru s-a comunicat la conferința organizată de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, cu tema: „Cooperarea UE și Parteneriatul estic în sectorul vitivinicol: atractivitatea sectorului și oportunitățile de piață”, transmite IPN.

Sectorul vitivinicol reprezintă 6% din exportul Republicii Moldova „Acest sector duce faima Republicii Moldova în circa 70 de țări și duce faima țării pe arena internațională. Companiile vitivinicole din țara noastră au fost deschise pentru internaționalizarea acestui produs”, a declarat Sergiu Harea, președintele CCI.

Ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, a spus că ramura vinificației este foarte importantă, cu un potențial de creștere. „Astăzi noi exportăm mult vin îmbuteliat, ceea ce înseamnă vin de calitate, ceea ce ne-a adus și faima la nivel internațional. Este o creștere fenomenală, având drept concurenți țări consacrate producerii de vinuri. Trecem printr-o perioadă grea, din cauza prețului la gaz, respectiv se majorează prețul sticlei. Prețul majorat însă sper să nu fie un impediment. Cred că în 2023-2024 vom ajuta și micii producători să se încadreze în acest proces de internaționalizare”, a declarat ministrul agriculturii.

Viorel Garaz, secretar de stat la Ministerul Economiei, a remarcat că sectorul vitivinicol este avansat. „România a fost prima țară care ne-a întins o mână de ajutor. Cu suportul partenerilor europeni,  am reușim să diversificăm piețele de export, iar vinurile din țara noastră sunt exportate în peste 70 de țari și sunt cele mai medaliate la nivel internațional și sunt mereu în top”, a adăugat secretar de stat al Ministerului Economiei.

Adam Gruzinschi, reprezentant al Delegație UE în Republica Moldova a declarat că Uniunea Europeană va ajuta Republica Moldova și în continuare să penetreze piețele internaționale întrucât perspectivele sunt promițătoare. „Este foarte bine ca producătorii sectorului vitivinicol din Republica Moldova să aibă relații directe cu alte companii internaționale din Uniunea Europeană. Acest sector este unul strategic, iar producătorii mici și mijlocii din țările Parteneriatului Estic vor primi suport din partea Uniunii Europene”, a mai spus  reprezentantul Delegației UE.

Elizaveta Breahna, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, a menționat că sectorul vitivinicol contribuie cu 16% din valoarea adusă de sectorul agricol la bugetul național. „Circa 15% din populația aptă de muncă este antrenată în câmpul muncii anume în sectorul vitivinicol. Peste 52 de mii de fermieri sunt antrenați în procesul dat. Avem indicații geografice protejate. În 2022, exportul vinului s-a cifrat la 254 de milioane de dolari. Moldova  este cea mai premiată țară din Europa de Est pentru calitatea vinului. În ultimii cinci ani, vinurile din țara noastră au fost premiate de cinci mii de ori”, a menționat Elizaveta Breahna.

Related posts

Cursul valutar oficial la 30.05.2024

AlbasatTV, Nisporeni

Mircea Geoană confirmă dialogul NATO – Rusia: Nu sunt semnale foarte încurajatoare

AlbasatTV, Nisporeni

O femeie din Nisporeni este căutată cu disperare de către rude și polițiști

Albasat

Leave a Comment