ALBASAT
Sanatate

Moldova marchează Ziua Națională de renunțare la tutun

Consumul de tutun ia anual viața a peste opt milioane de oameni. Din numărul total de decese provocate anual de cancer, în o pătrime din cazuri este implicat consumul de tutun. La nivel de țară se estimează că un sfert din populație (25,3%) fumează activ. Este vorba de 43,5% bărbați și 5,6%  femei. În Republica Moldova anual decesul a 5600 de persoane este asociat consumului de tutun. Datele sunt prezentate de Agenția Națională de Sănătate Publică în contextul Zilei naţionale de renunțare la tutun, marcată în a treia zi de joi din luna noiembrie, potrivit inițiativei Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului, transmite IPN.

ANSP atenționează că toate produsele din tutun, atât țigaretele, tutunul pentru narghilea, tutunul care nu arde sau cel cu încălzire electrică, cât și produsele conexe, cum ar fi țigarete electronice și produse din plante pentru fumat, afectează grav sănătatea. Consumatorii de tutun și produse conexe au un risc mai mare pentru un șir de boli, printre care bolile cardiovasculare și pulmonare, cerebrovasculare. Totodată, acesta determină naşteri premature şi greutate mică a copilului la naştere, iar la nou-născuţi creşte riscul apariţiei sindromului morţii subite a sugarului.

Alarmant, potrivit ANSP, este că produsele noi din tutun, cum ar fi tutunul încălzit sau țigările electronice, sunt consumate tot mai frecvent de către adolescenți. Potrivit Studiului GYTS Moldova (2019), prevalența consumului de tutun la elevi de vârsta 13-15 ani este în creștere și constituie 16,3%. 12,7% din elevii participanți în Studiu consumă țigarete electronice. „Copiii și adolescenții care fumează țigări electronice își dublează șansele de a fuma țigarete mai târziu în viață. Nicotina din țigările electronice este un aditiv care creează rapid dependență și poate afecta grav creierul și dezvoltarea copiilor. De asemenea, țigările electronice cresc riscul bolilor de inimă și a afecțiunilor pulmonare”, precizează Agenția Națională de Sănătate Publică.

Mesajul transmis de autoritățile din sănătate este că: Niciodată nu este prea târziu să te lași de fumat! Renunțarea poate aduce beneficii tuturor, la orice vârstă, deoarece organismul începe să se recupereze. „În 2-12 săptămâni, se îmbunătățește circulația sanguină și funcția pulmonară crește. După 1 an, riscul de boală coronariană scade cu 50%. După 5 ani, este redus riscul de accident vascular cerebral. Iar după 10 ani, riscul de cancer pulmonar scade în jumătate față de cel al unui fumător”, sunt beneficii ale renunțării la fumat enumerate de ANSP.

0 800 10001 – este LINIA VERDE a Dispensarului Republican de Narcologie pentru a obține acces la serviciile de consiliere și la Programele de renunțare la fumat.

Related posts

Andrian Candu: Ce s-a întâmplat azi e o comedie absurdă şi o bătaie de joc de ţară

Albasat

Halterofilul nisporenean Marin Robu a devenit campion european Under 23

AlbasatTV, Nisporeni

Care este cel mai sănătos fruct: e bogat în antioxidanți și are beneficii cardiovasculare

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment