ALBASAT
Societate

Moldova poate redeveni istoria de succes a PaE prin programul ECIPES, IDEP

Președinția Germană la Consiliul UE are șansă istorică să contribuie la revenirea Republicii Moldova – istorie de succes a Parteneriatului Estic. Și anume, prin programul ECIPES – Coeziune Europeană prin programe de susținere pentru cetățeni, primării și tineri. Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor (IDEP) Moldova s-a adersat în data de 1 iulie către cancelarul german, Angela Merkel, care preia președinția la Consiliul UE, cu scopul de a favoriza aprobarea programului ECIPES, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al IDEP se menționează că programul ECIPES este dezvoltat de oameni simpli, pentru oameni simpli, susținut de personalități și instituții notorii din UE.  De acest program vor beneficia 17% din populația Republicii Moldova, 50% primării și două mii de tineri. Totodată, IDEP Moldova s-a adresat repetat autorităților din UE27 cu scopul de a informa despre programul ECIPES, solicitând respectuos facilitarea aprobării programului, prin reprezentanții pe care fiecare țară a delegat în instituțiile Europene.

Programul ECIPES își propune să sprijine din fondurile europene alocate Moldovei (2021-2022), tinerii între 18-35 de ani pentru a lansa o afacere. Este vorba despre domeniul serviciilor, cu un sprijin în valoare de cinci mii de euro sau pentru producție – cu un sprijin de 15 mii de euro, din care 12 mii de euro pentru achiziționarea de echipamente sau utilaje. De asemenea, vor fi susținute primăriile din Moldova care sunt înfrățite cu primăriile din UE și organizează cel puțin o activitate comună pe an. Urmează să fie susținut financiar un singur proiect de dezvoltare locală al cărui valoare totală nu depășește 20 de mii de euro, cu maximum 10 mii de euro sprijin financiar al UE.

Un alt grup țintă al proiectului sunt cetățenii moldoveni. Urmează să fie acordat sprijin financiar pentru reînnoirea electrocasnicelor (frigider, mașină de spălat, TV) la nivel A +++. Sprijinul se ridică la 100 de euro per cetățean și poate fi acordat o dată și cu transmiterea echipamentului folosit. Toate aceste acțiuni susțin obiectivele UE, inclusiv acordul ecologic al UE.

Programul ECIPES, a fost dezvoltat nu ca un proiect al unui ONG, ci ca o inițiativă strategică a Comisiei Europene pentru Parteneriatul Estic, în primă fază – Republica Moldova, ulterior Ucraina și Georgia.

„După această pandemie: cetățenii vor rămâne fără muncă, IMM-urile vor fi afectate, municipalitățile și tinerii se vor confrunta cu provocări foarte mari. Astfel, programul poate contribui la eficientizarea efectului sumelor alocate în cadrul Parteneriatului Estic. Cetățenii vor avea nevoie de programe de sprijin concrete prin utilizarea tehnologiilor online, pentru a deveni beneficiari direcți, rapizi, concreți și cu impactul necesar – sprijin european în locuință, afaceri și localitatea în care locuiesc cetățenii. Această platformă dezvoltată de Comisia Europeană va deveni primul proiect de coeziune între cetățenii moldoveni și contribuabilii din UE”, menționează IDEP în comunicatul de presă.

Related posts

Incendiu la un bloc în construcție din centrul capitalei

Albasat

Armand Goșu: În Rusia a fost o răscoală militară

AlbasatTV, Nisporeni

Ședință istorică: finalizarea mandatului lui Grigore Robu la primăria Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment