Portal de știri
Societate

Moldova va face schimb automatizat de date ADN cu statele din Europa de sud-est

Republica Moldova va face schimb automatizat de date ADN, date dactiloscopice și date de înregistrare a autovehiculelor cu statele din Europa de sud-est. Parlamentul a ratificat protocolul de amendare a Acordului dintre părțile Convenției privind cooperarea polițienească în Europa de sud-est, transmite IPN.

Propunerea de amendare a Acordului CCP ESE aparține Comisiei Europene, iar în Protocol se stipulează faptul că noul cadru stabilit pentru schimbul automatizat de date ADN, dactiloscopice și de înregistrare a autovehiculelor este modelat pe standardele UE, ceea ce confirmă actualitatea și importanța acestui tratat.

Scopul amendării Acordului este de a clarifica dispozițiile cu privire la primatul legii Uniunii Europene și competența exclusivă a Comisiei Europene să ia decizii caracteristice cu privire la nivelul de protecție a datelor din statele terțe și să reformeze procedura de aderare la Acord.

Autoritățile precizează că protocolul va contribui la consolidarea cooperării polițienești transfrontaliere în combaterea amenințărilor la adresa ordinii și siguranței publice, precum și la prevenirea, detectarea și investigarea infracțiunilor. Tratatul presupune schimbul, la nivel interstatal, de informații relevante la persoanele implicate în infracțiuni, precum și la transmiterea profilelor ADN și altor materiale de identificare.

Acordul privind schimbul automatizate de date ADN, date dactiloscopice și date de înregistrare a autovehiculelor a fost ratificat de țara noastră în 2019.

Related posts

Primul lot de vaccin prin intermediul COVAX va ajunge în țară până la finele lunii

Albasat

Mihai Mogîldea: Va depinde foarte mult de respectarea angajamentelor față de cetățeni și de UE

Albasat

Ministra sănătății: Recomandările de precauție trebuie urmate și pe viitor

Albasat

Leave a Comment