ALBASAT
Actualitate Societate

Moldovagaz a solicitat ANRE micșorarea tarifelor la gaze pentru consumatorii finali

SA „Moldovagaz” anunță că a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică o cerere privind micșorarea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2023, transmite IPN.

Conform proiectul calculelor prezentate, tariful mediu la gazele naturale furnizate se propune să fie diminuat până la 16 492 de lei pentru o mie de metri cubi sau cu 36,8% mai puțin ca în prezent .

„Principalul factor care a cauzat necesitatea revizuirii tarifelor este scăderea semnificativă a prețurilor la gazele naturale care sunt achiziționate de către SA „Moldovagaz” de la SA „Energocom” pentru necesitățile consumatorilor de pe malul drept al Nistrului, în conformitate cu decizia Comisiei pentru Situații Excepționale”, se arată într-un comunicat de presă al furnizorului.

Potrivit demersului, tariful în punctele de ieșire din rețelele de transport urmează să constituie 13 978 lei pentru o mie de metri cubi sau cu 43,9% mai puțin în comparație cu cel existent. La fel, în punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune înaltă tariful se propune să fie stabilit la nivelul de 14 454 de lei pentru o mie de metri cubi sau cu 42,6% mai puțin, presiune medie – 15 476 de lei pentru o mie de metri cubi sau cu 39,3% mai puțin, presiune joasă – 18 456 de lei pentru o mie de metri cubi sau cu 31,9% mai puțin ca acum.

Ultimele scumpiri la gazele naturale aprobate de ANRE au intrat în vigoare pe 1 octombrie 2022. Atunci Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat tariful 27 103 lei/1000 m3, la care se adaugă 8% TVA. Un metru cub de gaze naturale a ajuns să coste consumatorii casnici aproape 30 de lei.

Related posts

Decizia CEC privind votul în diaspora, criticată de deputați și experți

Albasat

Cursul valutar oficial la 16.03.2023

AlbasatTV, Nisporeni

Dezvoltarea localităților din Nisporeni: Discuții productive între ministra Lilia Dabija și primarii din zonă

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment