ALBASAT
Nisporeni Societate

Nadeja Ulinici: Sperăm ca proiectele începute în 2022 să fie finalizate cu bine

Directoarea Spitalului Raional Nisporeni, Nadejda Ulinici, a făcut totalurile anului 2022. Ea a remarcat faptul că pe parcursul anului trecut au fost demarate un șir de proiecte menite să îmbunătățească serviciile oferite cetățenilor.

Potrivit Nadejdei Ulinici la baza realizării obiectivelor instituției medicale în 2022 au stat câțiva piloni.

Nadejda ULINICI: „Principalele obiective propuse la începutul anului 2022 ale Spitalului Raional Nisporeni au fost ca spitalul să fie reparat, spitalul să fie mobilat și să fie asigurat cu cadre cadre medicale cu studii superioare și medii, profesioniști. La baza acestor obiective au fost stat mai mulți piloni, cum ar fi servicii centrate pe pacienți. În cadrul instituției noastre pacientul este pus în centrul serviciilor prestate și anume se ține cont de necesitățile și așteptările pacienților, a familiilor și a îngrijitorilor, fiind abordate individual.

Un alt pilon este orientarea către personalul medical și anume prin asigurarea cu condiții de muncă sigure, cu posibilitatea de a fi instruiți continuu, cu perspective de dezvoltare personală.

Al treilea pilon este eficiența. Spitalul permanent îmbunătățește starea de sănătate a pacienților valorificând la maximum resursele utilizate, cum ar fi echipamentele, consumabilele, pentru a fi tratați pacienții din teritoriul nostru.

Cel mai important pilon este calitatea serviciilor medicale. Pe parcursul anului 2022 a fost pus accent pe metodele moderne de diagnostic și metode moderne de tratament”.

Directoarea Spitalului s-a referit și la loturile de ajutoare medicale primite de instituție pe parcursul anului.

Nadejda ULINICI: „Pe parcursul anului 2022 Spitalul Raional Nisporeni a beneficiat de mai multe loturi de ajutor umanitar și anume din țările Germania și Franța. Din Germania noi am primit 4 loturi de ajutor umanitar, din care face parte și un autoturism sanitar.

Acest autoturism sanitar ne servește drept transport pentru pacienții care sunt trimiși la investigații de performanțe la nivelul 2-3, chiar și la transportarea pacienților pentru tratament ulterior la alt nivel.

Un alt lot de ajutor umanitar a fost primit din Franța, care cuprinde mobilier, echipament medical, consumabile, cantități mari de soluții dezinfectante și materiale pentru pansament, paturi funcționale noi cu tot ce este necesar pentru pacienți”.

Tot în 2022, în cadrul instituției au demarat două proiecte de eficiență energetică.

Nadejda ULINICI: „În anul 2022 Spitalul Raional Nisporeni, în luna noiembrie, a fost desemnat ca beneficiar de instalații de baterii fotovoltaice. Este vorba despre un program al Națiunilor Unite pentru dezvoltare în Moldova, finanțat de către Uniunea Europeană. Capacitatea tehnică a acestor baterii este de 140 de kilowați care ar asigura consumul de energie pentru toată instituția. La moment suntem la etapa de elaborare a documentației de proiect.

În luna decembrie 2022 Consiliul Raional Nisporeni a semnat un contract de grant și totodată un contract de împrumut cu Corporația Financiară Nordică de Mediu NEFCO. Valoarea proiectului este de șase milioane și jumătate. Din acești bani se va eficientiza energetic un bloc de pe teritoriul spitalului. Blocul este cu 3 etaje. În cadrul blocului sunt secțiile de îngrijiri cronice, maternitate, ginecologie și blocul alimentar al spitalului”.

În 2023, Spitalul Raional Nisporeni își propune să aplice și la alte proiecte.

Nadejda ULINICI: „Sperăm ca în anul 2023 aceste proiecte care sunt în derulare să fie finalizate cu bine și vom mai participa și la alte proiecte”.

Related posts

Cele mai bune cadre didactice, premiate în cadrul Galei Laureaților

Albasat

Lecție de instruire în caz de situații excepționale la Gimnaziul „Ștefan cel Mare” din Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

Împrumut pentru îmbunătățirea eficienței sistemului centralizat de termificare

Albasat

Leave a Comment