Societate

NASA a trimis pe Marte un dispozitiv care transformă CO2 în Oxigen. „Copacul” MOXIE, un pas important pentru viitoarele misiuni umane

Noul rover Mars de la NASA, lansat săptămâna trecută, transportă un dispozitiv care va produce oxigen din dioxidul de carbon în atmosfera planetei Marte. Dispozitivul experimental, cunoscut sub numele de MOXIE, ar putea ajuta la deschiderea drumului pentru explorarea umană a planetei, scrie Business Insider.

Roverul Perseverance Mars de la NASA transportă o serie de tehnologii de ultimă oră, inclusiv echipamente video de înaltă calitate și primul elicopter interplanetar. Multe dintre instrumente sunt proiectate ca pași experimentali spre explorarea umană a planetei roșii.

Perseverance este echipat cu un dispozitiv numit Mars Oxygen In-Situ Resource Utilisation Experiment, sau MOXIE : o încercare de a produce oxigen pe o planetă unde acesta constituie mai puțin de 2% din atmosferă.

Transportul oxigenului este o sarcină dificilă, problemă pe care MOXIE caută să o rezolve. Robotul cu dimensiunea unei baterii auto este un model la scară de aproximativ 1% pe care oamenii de știință speră să-l trimită într-o zi pe Marte.

Ca un copac, MOXIE funcționează prin preluarea dioxidului de carbon, deși este conceput special pentru atmosfera marțiană. Apoi împarte electrochimic moleculele în oxigen și monoxid de carbon și combină moleculele de oxigen în O2. Robotul analizează puritatea O2, apoi eliberează atât oxigenul respirabil cât și monoxidul de carbon înapoi în atmosfera planetei.

Viitoarele dispozitive, la o dimensiune mult mai mare, ar putea depozita oxigenul produs în rezervoare pentru o eventuală utilizare de către oameni și rachete.

Deoarece MOXIE este un experiment, ar trebui să producă aproximatisv 10 grame de oxigen pe oră, ceea ce reprezintă aproximativ cantitatea de oxigen din 1,2 metri cubi de aer al Pământului. De exemplu, oamenii au nevoie de aproximativ 19 metri cubi de aer pe zi.

Dispozitivul ar trebui să înceapă să funcționeze curând după ce roverul aterizează pe planeta Marte, pe 18 februarie 2021.

Related posts

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 179 de cazuri noi

Albasat

PAS a contestat la CC unele prevederi ale legii bugetului pentru 2021

Albasat

Avia Invest: Datoriile de peste 22 de milioane de lei sunt o parte din penalități

Albasat

Leave a Comment