Majorarea pensiilor, compensarea parțială a facturilor la gazele naturale și restabilirea credibilității Republicii Moldova pe plan extern sunt cele mai importate realizări ale Cabinetului de Miniștri. Premierul Natalia Gavrilița face bilanțul anului și spune că guvernarea a reușit să scoată Republica Moldova din izolare internațională și să aducă în bugetul de stat sume importante oferite cetățenilor în calitate de ajutor nerambursabil din partea partenerilor externi, notează IPN.
Premierul Natalia Gavrilița spune că multiplele vizite ale demnitarilor de la Chișinău în străinătate s-au soldat cu sprijin financiar concret oferit de partenerii externi ai Republicii Moldova. Șefa Executivului spune că ajutoare atât de consistente nu ar fi fost acordate, dacă instituțiile financiare internaționale nu ar fi avut încredere deplină în bunele intenții ale guvernării de la Chișinău.
„Am reușit să restabilim credibilitatea țării și să asigurăm încrederea partenerilor externi în Guvern. Deja în acest an am primit 100 de milioane de dolari, bani nerambursabili. Atunci când cetățeanul își vede factura, o parte din banii pe care a reușit să-i plătească Guvernul, sunt resurse din Uniunea Europeană, care au venit în calitate de ajutor. Decizia de a acorda 60 de milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru depășirea crizei energetice a fost luată în luna octombrie și în noiembrie banii deja au intrat în buget. S-au mișcat foarte repede toate instituțiile europene. Fără contacte, fără vizite, o astfel de viteză, un astfel de suport, nu ar fi fost posibil”, a spus Natalia Gavrilița în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.
Premierul Natalia Gavrilița spune că reforma justiției, transparența decizională, îmbunătățirea procesului bugetar, reformarea întreprinderilor de stat, prin asigurarea unui management eficient sunt condiționalitățile de bază agreate cu organismele internaționale pentru deblocarea asistenței financiare externe.
„Chiar din primele luni am reușit să agreăm un nou program cu FMI, care a fost aprobat de Consiliul de Directori ai FMI chiar acum, la sfârșit de decembrie. Acest program ne va aduce finanțare în buget de 590 de milioane de dolari în următorii ani. Acești bani vin adițional celor 600 de milioane de euro oferite de Uniunea Europeană pentru recuperarea economică. Termoizolarea spitalelor, care va începe chiar anul viitor, va fi asigurată din acești bani. Dacă ne uităm în spate și vedem ce condiționalități erau solicitate anterior de Uniunea Europeană, vedem că ele sunt în concordanță cu programul nostru de guvernare. Vorbim de transparența în procesul de achiziții, reforma justiției, evaluarea judecătorilor pe care ne-o planificăm este inclusă și în programul cu FMI. Aceste condiționalități sunt de bun-simț”, a spus Natalia Gavrilița.
Potrivit premierului Natalia Gavrilița, anul 2022 va fi anul unei reforme veritabile în domeniul justiției. Proiectul privind pre-vettingul potențialilor membri ai Consiliului Superior al Procurorilor și Consiliul Superior al Magistraturii reprezintă una dintre prioritățile Executivului de anul viitor. Natalia Gavrilița spune că documentul, aflat acum în consultări publice, va fi aprobat chiar în luna ianuarie. De asemenea, potrivit șefei Executivului, în primul trimestru al anului 2022, va demara și procesul de evaluare a judecătorilor și procurorilor.
- Schimbări în cabinetul Maiei Sandu. Președinta a semnat decretul
- Celula de criză de la Guvern își începe activitatea
- Tarife mai mari la termoficare, la Chișinău și Bălți. Creșterea propusă depășește 700 de lei
- Va face pușcărie pentru violul unei copile. Îi era fiică vitregă și avea doar 11 ani
- Azi e termenul limită pentru rapoartele fiscale și impozitele pe avere