Modul în care au reacționat instituțiile statului la consecințele umanitare generate de războiul din Ucraina, implicarea rapidă a partenerilor internaționali, dar și mobilizarea de care a dat dovadă societatea moldovenească – toate au demonstrat că prin efort comun, chiar și în condiții financiare dificile, criza poate fi gestionată cu succes, a subliniat premierul Natalia Gavrilița la Forumul Economic Mondial de la Davos.
„Odată cu declanșarea războiului, eram conștienți că trebuie să acționăm imediat. Instituțiile statului au reacționat în mod exemplar, luând decizii necesare pentru facilitarea accesului ucrainenilor pe teritoriul Republicii Moldova. Aceștia au putut intra în țara noastră chiar și în baza unor documente expirate, au primit suport și din partea voluntarilor, au fost cazați, asigurați cu hrană și produsele necesare. Ulterior, ne-am concentrat pe măsurile de susținere și integrare socială a refugiaților, prin asigurarea accesului la educație și piața muncii. În tot acest timp, am văzut o coordonare eficientă între instituțiile naționale, organizațiile non-guvernamentale și cetățenii. Noi am demonstrat că Republica Moldova este o țară mică cu suflet mare și sunt mândră de modul în care oamenii din țara mea au acționat pentru a ajuta refugiații”, a declarat șefa executivului.
În același timp, prim-ministra a apreciat sprijinul pe care l-a primit Republica Moldova din partea comunității internaționale, accentuând că Moldova mizează în continuare pe un suport consistent și investiții strategice care ar contribui la creșterea rezilienței economice. Potrivit premierului, susținerea Uniunii Europene este decisivă pentru viitorul țării și realizarea obiectivelor setate de executiv, precizează un comunicat de presă, citat de IPN.
Șefa executivului a vorbit și despre politica migrațională a țării, menționând că autoritățile vor continua să lucreze la debirocratizarea procesului de angajare în câmpul muncii și atragerea moldovenilor din diaspora. „Vom crea condițiile necesare pentru ca moldovenii din diaspora să revină acasă pentru a schimba destinul economic al țării noastre”, a mai spus premierul.
De la începutul războiului ruso-ucrainen, aproape jumătate de milion de refugiați ucraineni au intrat în Republica Moldova și peste 90 de mii de persoane au decis să rămână în țară.
previous post