Produse expirate si fără acte de conformitate au fost depistate de către inspectorii serviciului pentru Siguranţa Alimentelor din Nisporeni în urma controalelor efectuate recent în mai multe depozite alimentare, brutarii, unitati comerciale dar şi în cantinele şcolilor şi grădiniţelor.
Eduard ARTENI, şeful serviciul Siguranţa alimentelor: „De la începutul anului pînă în prezent serviciul siguranţă alimentelor a efectuat 257 de controale, dintre care 15 la unităţi de alimentaţie publică, 2 depozite agro- alimentare, 1 depozit de băuturi răcoritoare, la 3 brutări, la 61 de instituţii de învăţămînt general şi 175 de unităţi comerciale. Au fost întocmite 257 de acte de control şi 139 de prescripţii.”
Neregulile nu se opresc aici, reprezentantii Centrului de Sanatate Publica din Nisporeni spun ca in raion sunt și agricultori care incalca legislația.
Ion CIBOTARU şef Centrul de Sănătate Publică: „Noi avem unele probleme, sunt agenţi economici, de exemplu gospodăriile agricole din Nisporeni care nu au autorizaţie, mai sunt alti agenţi economici posesori de sere care utilizează preparat de uz fitosanitar, în informaţie am numit 5 posesori de sere care nu dispun de autorizare sanitară dar producţia care o cultivă este vanduta pe piaţă.”
Din luna ianuarie a început importul masiv de produse de uz fitosanitar. Circa 60% dintre materialele de uz fitosanitar sunt importate din țările europeane, 12% din CSI, iar restul din China și India.
Pentru a evita asemenea cazuri, autoritatile locale vin cu solutii.
Petru GHERASIMOV, Şeful Oficiului Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat: „Împreuna cu poliţia economică, protecţia muncii, fisc, făceţi un grup de lucru duceţi-vă fiecare pe linia lui şi cred ca o să vă prezinte toate actele necesare.”
Petru BOUROŞ, viceprimar de Nisporeni: „Vreau să vă aduc la cunoştinţă următoarele: legea 131, prevede expres şi Hotărîrea de Guvern nr. 667 cu privire la activitatea grupului de lucru unde pot fi atraşi specialişti de ramură. În cazul respectiv, noi observăm ca la licitaţie ei vin cu toate documentele, certificatele în regulă, după care urmeaza prestarea serviciilor propriu-zise. Eu cred că avem nevoie de implicare, nu planificare cum aţi spus şi dumneavoastră, pentru că planificat îţi arată floricele, unde ei trebuie să vină, să depisteze dacă sunt încălcări, ca apoi noi să evităm diferite otrăviri în masă sau alte lucruri.”
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă agricultorii să cumpere semințe și pesticide doar din magazinele agricole autorizate. Asta în contextul în care de la începutul anului pe piață au fost depistate mai multe produse de proveniență dubioasă sau contrafăcute. Persoanele fizice care comercializează produse contrafăcute riscă o amendă de nouă mii de lei, iar cele juridice de 15 mii de lei.
Pe teritoriul Moldovei funcţionează 120 de magazine agricole.