Portal de știri
Societate

Nicu Popescu: Centralele nucleare nu trebuie să se transforme într-un teatru de război

Există necesitatea stringentă de a nu admite transformarea centralelor nucleare într-un teatru de război și de a asigura o monitorizare strictă din partea experților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a notat vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din UE. Evenimentul a fost găzduit de către ministrul ceh al afacerilor externe, Jan Lipavský, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, citat de IPN.

În discursul său, oficialul moldovean a vorbit despre provocările și preocupările comune în contextul noii realități geopolitice după agresiunea militară nejustificată a Ucrainei de către Federația Rusă, care are un impact profund asupra regiunii și Republicii Moldova.

„Suntem o comunitate de țări care împărtășesc aceleași valori ale democrației, libertății, statului de drept și adeziunea la o ordine internațională bazată pe reguli”, a spus șeful diplomației de la Chișinău.

Vicepremierul a punctat acțiunile recente prin care Republica Moldova este solidară cu Ucraina, inclusiv prin asigurarea benzilor de solidaritate pentru cereale și combustibil, restaurarea după două luni de lucrări a tronsonului de cale ferată Basarabeasca – Berezino, facilitarea transportului de mărfuri între Moldova și Ucraina.

„La fel ca toți ceilalți din Europa, țara noastră se pregătește pentru o iarnă dificilă pe fondul războiului în desfășurare și a incertitudinii aprovizionării cu energie… Am asigurat omologii mei din UE că vom continua să muncim pentru a minimiza impactul războiului și a contribui la stabilitatea regională, în același timp accelerând ritmul de transformare a țării pentru a ne apropia de UE și a aduce beneficii concrete cetățenilor”, a declarat vicepremierul.

Reuniunea în formatul Gymnich a miniștrilor de externe ai Uniunii Europene s-a desfășurat în perioada 30 – 31 august, la Praga. Este prima reuniune în acest format la care delegația Republicii Moldova participă în calitatea de viitor stat membru al UE.

Related posts

Pensionarii din Moldova, care ridică pensii din alte state, vor fi asigurați medical

Albasat

Alte 1306 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova

Albasat

CEC a început tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile locale repetate din Călinești

Albasat

Leave a Comment