Statutul de neutralitate al Moldovei nu înseamnă demilitarizare și izolare pe plan extern, dar capacitatea de a-i proteja pe cetățenii, asigurând pacea acestora. Moldova este un furnizor de securitate prin participarea la operațiuni de pacificare atât în Europa, Orientul Mijlociu, cât și în Africa. Declarațiile respective au fost făcute de vicepremierul Nicu Popescu la reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai statelor NATO, transmite IPN.
„Am fost onorat să simt solidaritatea politică în fiecare discurs de țară susținut la reuniune. Am prezentat viziunea noastră privind securitatea regională, riscurilor și consecințele dramatice ale războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei la adresa securității Republicii Moldova, inclusiv în plan energetic”, a spus ministrul Nicu Popescu.
Șeful diplomației moldovene a subliniat că Republica Moldova pledează pentru consolidarea rezilienței democratice, socio-economice, energetice, militare, informaționale și de sporire a abilității de contracarare a noilor provocări hibride, inclusiv cele din spațiul informațional. Vicepremierul a spus că printre prioritățile actuale ale Republicii Moldova se numără implementarea reformelor necesare și solicitate de cetățeni pentru avansarea procesului de modernizare europeană, gestionarea crizei energetice, crizei refugiaților, soluționarea problemelor stringente în plan social-economic, asigurarea stabilității și securității țării.
Șeful diplomației moldovene a discutat despre consolidarea sectorului de securitate și apărare națională în conformitate cu noile evoluții și cerințe ale mediului actual de securitate, dezvoltarea capacităților necesare pentru a face față provocărilor emergente. Expertiza și asistența Alianței în promovarea reformelor și în particular pentru dezvoltarea capacităților de securitate, apărare și reziliență sunt esențiale pentru democrația Republicii Moldova.
Ministrul afacerilor externe și integrării europene a amintit la reuniune despre utilitatea implementării programelor bilaterale concrete, inclusiv a obiectivelor Planului Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP) cu NATO pentru anii 2022 – 2023, Programului privind consolidarea integrității în sectorul de securitate și apărare, realizarea proiectelor în cadrul programului Știința pentru Pace și Securitate.
Reprezentanții statelor NATO au reconfirmat angajamentul Alianței pentru parteneriatul cu Republica Moldova și au reiterat sprijinul puternic al organizației pentru suveranitatea, integritatea teritorială și respectul pentru statutul de neutralitate al Moldovei.
Reuniunea miniștrilor s-a desfășurat în perioada 29 – 30 noiembrie, la București. Participarea Republicii Moldova la ministeriala NATO a avut loc în cadrul sesiunilor de lucru în format aliați și parteneri, la care au fost invitați – Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina.