ALBASAT
Actualitate Societate

Norvegia oferă Moldovei un sprijin financiar suplimentar de 30 de milioane de euro

Norvegia oferă Republicii Moldova un sprijin financiar suplimentar în mărime de 30 de milioane de euro. Președinta Maia Sandu, în cadrul vizitei pe care o întreprinde la Oslo, a precizat că acest ajutor nerambursabil va contribui la consolidarea securității energetice și la îmbunătățirea sectorului educației, transmite IPN.

„Moldova apreciază generozitatea poporului norvegian, care ne-a sprijinit în momente cruciale pentru a depăși multiplele provocări cu care ne-am confruntat și ne ajută să ne consolidăm reziliența”, a declarat șefa statului.

În ultimii doi ani, Norvegia a oferit un sprijin consecvent Republicii Moldova. Odată cu începerea războiului din Ucraina, prin intermediul agențiilor ONU și ale altor organizații internaționale, a furnizat sprijin umanitar pentru susținerea refugiaților ucraineni și a comunităților care îi găzduiesc. Norvegia a contribuit, de asemenea, cu fonduri pentru achiziționarea de gaze naturale și pentru sprijinirea economiei țării afectată de război. Drept semn al acestei relații bilaterale tot mai strânse, Norvegia a anunțat că va deschide, în această vară, un oficiu diplomatic la Chișinău.

Tot astăzi la Oslo, ministrul energiei Victor Parlicov și omologul său norvegian, Terje Aasland, au semnat un Memorandum de înțelegere pentru consolidarea cooperării moldo-norvegiene în domeniul energetic și crearea oportunităților investiționale reciproc avantajoase. Acțiunile prevăzute în memorandum includ beneficii reciproce în domeniul social, economic și de mediu, care vin să promoveze dezvoltarea durabilă și decarbonizarea economiilor. De asemenea, memorandumul prevede măsuri privind digitalizarea și securitatea sectorului energetic.

Maia Sandu se află într-o vizită oficială în Regatul Norvegiei în perioada 6-7 mai, la invitația regelui Harald al V-lea și reginei Sonja. Este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în Norvegia.

Related posts

Cursul valutar oficial la 11.11.2022

AlbasatTV, Nisporeni

Coronavirus – Cercetătorii chinezi au izolat tulpina virală şi încearcă să creeze un vaccin

Albasat

Cursul valutar oficial la 14.07.2023

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment