ALBASAT
Actualitate Societate

Numărul de utilizatori ai semnăturii electronice în Moldova rămâne redus

Numărul de utilizatori ai semnăturii electronice este redus, fiind mai mic de 10% din numărul de cetățeni ai Republicii Moldova. Mai mult decât atât, rata de penetrare a semnăturii electronice în diasporă este extrem de limitată, chiar dacă semnătura electronică poate fi solicitată și obținută la misiunile diplomatice ale Republicii Moldova din străinătate. Institutul pentru Politici și Reforme Europene, în cooperare cu GIZ Moldova, a elaborat un video explicativ, în care analizează gradul de acoperire cu instrumente de autentificare și semnătură electronică a cetățenilor Republicii Moldova, dar și perspectivele pentru sporirea numărului de utilizatori și dezvoltare a unor noi instrumente de autentificare, transmite IPN.

Institutul pentru Politici și Reforme Europene menționează că principalele provocări pentru extinderea numărului de utilizatori ai semnăturii electronice țin de cheltuielile pentru reînnoirea certificatului cheii publice pentru semnătura electronică avansată calificată, utilizarea contra cost a serviciului semnătura mobilă, informarea insuficientă a cetățenilor despre oportunitatea deținerii unui certificat de semnătură digitală.

Pentru a răspunde acestor provocări, IPRE recomandă implementarea programelor de educație digitală, inclusiv pentru comunitățile din diasporă și pentru personalul misiunilor diplomatice și consulare. La fel, se recomandă analiza impactului diminuării costurilor operaționale pentru obținerea și prelungirea certificatelor de semnătură digitală, dar și continuarea eforturilor pentru a reduce costurile de roaming, care va face posibilă promovarea utilizării tehnologiei Mobile ID, oferită de către companiile de telecomunicații, pentru a facilita accesul la semnătură și autentificare digitală.

La ora actuală, în Republica Moldova, există trei tipuri de certificate de autentificare și semnătură electronică avansată calificată, ce au aceeași forță juridică: semnătura mobilă Mobile ID, eliberată de către operatorii de telecomunicații Orange și Moldcell, token USB, eliberat de către Serviciul Tehnologii Informaționale și Securitate Cibernetică, dar și buletinul de identitate eID, eliberat de către Agenția de Servicii Publice.

Related posts

CMC a aprobat noi tarife provizorii la apă

AlbasatTV, Nisporeni

Circulația trenului Bălți-Ungheni se sistează începând de astăzi

Albasat

Vicepremierul Popescu pleacă la Bruxelles, iar apoi la Paris

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment