Fără categorie

Numărul moldovenilor care au depus declarații cu privire la impozitul pe venit a crescut

Moldovenii au fost mai activi în perioada fiscală 2018. Peste 320 de mii de cetățeni și-au declarat câștigurile pe care le-au obținut anul trecut. Serviciul Fiscal de Stat anunță că numărul moldovenilor care au depus declarații cu privire la impozitul pe venit a crescut cu 110 mii de persoane.

Conform informațiilor prezentate de Serviciul Fiscal de Stat (SFS), persoanele fizice (cetățeni care nu desfășoară activitate de antreprenoriat) au obținut venituri de peste 59 de miliarde de lei, iar impozitul pe venit plătit de către acestea este de peste 4 miliarde de lei. Datele arată că veniturile cetățenilor au fost mai mari cu 11%. Venitul mediu al unei persoane a depășit anul trecut 49 de mii de lei, față de peste 44 de mii de lei obținuți în anul 2017.

Numărul mai mare de declarații privind impozitul pe venit s-ar explica, potrivit SFS, unor modificări operate în politica fiscală, care au intrat în vigoare de la 1 octombrie 2018. Potrivit acestor modificări, anul 2018 a fost divizat în două perioade fiscale: la etapa I au fost depuse 166 de mii de declarații, iar în etapa a 2-a – 154 de mii de declarații. Din 1 octombrie 2018, se aplică o singură cotă de impozitare, în mărime de 12% din venitul obținut.

Și numărul persoanelor juridice (agenți economici) care și-au declarat veniturile a crescut. Aproape 148 de mii de declarații privind impozitul pe venit au fost înregistrate de către SFS, cu 32% mai mult comparativ cu anul 2017. Agenții economici au acumulat venituri de peste 382 de miliarde de lei și cheltuieli de aproximativ 357 de miliarde de lei. Comparativ cu anul 2017, veniturile au crescut cu 14 miliarde de lei, iar cheltuielile – cu aproape 15 miliarde de lei. Cele mai mari sume din impozitul pe venit au fost plătite de sectorul comerțului, întreținerii și reparației autovehiculelor (49,1%), urmat de industria prelucrătoare, cu 16,1%. Sectorului financiar și asigurărilor le revin câte 13,2%, iar agenților economici din domeniul informațiilor și comunicațiilor – 8,4%.

Peste 36 de mii de cetățeni au redirecționat 2% din impozitul lor pe venit către un cult religios sau organizație neguverpost_titlentală. În total, puțin peste 8 milioane de lei, în creștere cu 47% față de anul trecut.

Related posts

Un canadian şi-a construit o insulă plutitoare din deșeuri și locuiește acolo singur de 17 ani

Albasat

Irlanda impune cele mai dure restricții din Europa. Premier: Doar așa vom putea să sărbătorim corespunzător Crăciunul

Albasat

Cursul valutar oficial la 20.10.2020

Albasat

Un nou caz de coronavirus, confirmat la Nisporeni

Albasat

Alte 252 de cazuri noi de coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore în R. Moldova

Albasat

Municipiul Chișinău va primi un grant pentru acțiuni de reducere a răspândirii COVID-19

Albasat

Фермеры вышли на протест

Albasat

PCCOCS face precizări legate de mandatele de arest pe numele lui Grigore Carmalac

Albasat

Un Centru de Justiție Familială va fi creat în Republica Moldova

Albasat

Agricultorii au ieșit la protest

Albasat

Leave a Comment