ALBASAT
Fără categorie

Numărul persoanelor care fac studii de doctorat scade

Numărul persoanelor care fac studii de doctorat în Republica Moldova scade pe an ce trece. Dacă în anul 2017 erau 1600 de persoane, atunci în 2018 cifra s-a redus până la puțin peste 1500 de persoane, ceea ce înseamnă o scădere 3,3%, transmite IPN cu referire la datele oferite de Biroul Național de Statistică.

Din numărul total de doctoranzi, 98% au urmat programe de doctorat superior, adică ciclul III, iar trei sferturi din total erau înscriși la forma de învățământ cu frecvență redusă. Cel mai des aleg să facă studii de doctorat femeile, ponderea acestora este mai mare decât cea a bărbaților cu mai bine de 9%.

Jumătate din numărul total de doctoranzi s-au înscris la specialitățile din domeniul științelor sociale și economice. Mai puțin selectate sunt domeniile științelor inginerești și tehnologiilor, și științelor agricole. Cei mai mulți dintre doctoranzi (36%) se înscriu în categoria de vârstă 26-30 de ani, mai puțini (aproximativ 5%), fac doctoratul până la 25 de ani.

Peste 63% din numărul total studiază cu finanțare de la buget. Comparativ cu anul 2017, numărul doctoranzilor cu finanțare de la buget a crescut cu puțin peste 5%.

În anul 2018 studiile de doctorat postuniversitar au fost absolvite de 317 persoane, față de 410 persoane în anul anterior.

Tot în 2018, 36 de persoane făceau studii de post-doctorat, înmatriculate au fost 22 persoane, iar numărul absolvenților a fost de 11 persoane. Două treimi dintre post-doctoranzi sunt femei.

Related posts

Începe Postul Crăciunului

AlbasatTV, Nisporeni

Igor Grosu despre protestele fermierilor: e dreptul lor să protesteze

AlbasatTV, Nisporeni

Dragoș Tudorache: Nu am auzit îndoieli cu privire la Republica Moldova

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 28.11.2023

AlbasatTV, Nisporeni

Expoziția națională „Fabricat în Moldova” va avea un nou concept

AlbasatTV, Nisporeni

Comisia vetting începe astăzi audierea judecătorilor Curții Supreme de Justiție

AlbasatTV, Nisporeni

Două persoane depistate fără suflare într-o mașină blocată în nămeți

AlbasatTV, Nisporeni

Noutăți fiscale privind TVA

AlbasatTV, Nisporeni

Un autocar care venea în Moldova din Italia a derapat lângă Costești

AlbasatTV, Nisporeni

Încă 139 de localități din 16 raioane rămân fără lumină

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment