ALBASAT
Societate

O delegație de pelerini pleacă mâine după Focul Haric

Lumina Sfântă de la Mormântul Domnului va fi adusă sâmbătă, 15 aprilie, în Republica Moldova de către episcopul Ioan al Sorocii, vicar al Mitropoliei Moldovei, aproximativ în jurul orei 20.00, în scuarul catedralei mitropolitane „Naşterea Domnului” din capitală, de unde Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir va împărți Sfânta Lumină ierarhilor Bisericii Ortodoxe din Moldova, preoților și tuturor creștinilor.

Episcopul Ioan al Sorocii a menționat pentru IPN că la Ierusalim pleacă o delegație de 60 de persoane, cu o cursă specială, fiecare membru al grupului de pelerini achitând costul călătoriei. „În acest an delegația noastră va pleca spre țara sfântă în dimineața zilei de 11 aprilie. Vom avea ocazia binecuvântată timp de patru zile: marți, miercuri, joi și vineri, să vizităm cele mai importante locuri ale creștinătății din lume, precum orașul sfânt Ierusalim și alte locuri sfinte din împrejurimile acestuia. Ulterior, grupul nostru de pelerini va face cale întoarsă în țară, astfel încât Lumina Sfântă va ajunge la catedrala mitropolitană, iar credincioșii din țara noastră vor avea posibilitatea să preia această sfințenie și să o ducă în bisericile și localitățile din țară, a spus vicarul mitropolitan.

Ceremonia pogorârii Sfintei Lumini constituie până astăzi un eveniment religios de maximă importanță pentru Biserica Ortodoxă. Ceremonialul începe în dimineața Sâmbetei Mari şi are anumite etape.

Se sting toate candelele dinăuntrul bisericii, iar Mormântul lui Hristos este pecetluit cu ceară curată. După ora 12.00, în biserică intră Patriarhul grec-ortodox şi începe tradiţionala procesiune care presupune înconjurarea de trei ori a Sfân­tului Mormânt. După procesiune se despecetluiește Mormântul şi schevofilaxul, un cleric care are în grija sa obiectele și veșmintele liturgice duce înăuntrul lui candela „neadormită” stinsă, care urmează să se aprindă de la Sfânta Lumină.

În continuare, patriarhul se dezbracă de veșmintele arhiereşti pentru a arăta smerenie şi evlavie faţă de Iisus Hristos şi rămâne îmbrăcat numai cu un stihar alb. După ce ia patru mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare intră în Mormânt. Împreună cu el intră şi reprezentantul armenilor, care are dreptul să stea în încăperea de dinaintea încăperii cu Sfântul Mormânt, de unde îl urmăreşte pe patriarh.

Înăuntrul Mormântului propriu-zis, patriarhul citeşte în genunchi rugăciunea specială şi îl roagă pe Iisus Hristos să dăruiască Lumina ca binecuvântare şi sfinţire pentru oameni. Apoi, în urma rugăciunii, Lumina Sfântă se arată şi se răspândeşte în biserică. În acelaşi timp aprinde şi candela „neadormită” din lăuntrul Mormântului. Ceremonia se împlinește cu ieşirea patriarhului şi împărţirea Flăcării Sfinte credincioşilor.

Anul acesta Paștile este marcat pe data de 16 aprilie.

Related posts

Experiența primilor turiști moldoveni pe litoral după relaxarea interdicțiilor

Albasat

1600 de pacienți cu COVID-19 sunt la spital

Albasat

Inflația anuală va atinge nivelul maxim în trimestrul IV, BNM

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment