ALBASAT
Societate

O nouă încercare de a proteja centrul istoric al Chișinăului

Nouă organizații non-guvernamentale solicită instituirea unui moratoriu privind construcția și demolarea clădirilor din centrul istoric al capitalei. Acestea au făcut un apel public către Consiliul Municipal Chișinău, Guvernul și Parlamentul țării, transmite IPN.

Solicitanții menționează că nucleul istoric al principalului oraș din Moldova „continuă să fie distrus la insistența companiilor de construcții”, iar măsurile de protecție și dezvoltare durabilă, prevăzute în Legea din 22 iunie 1993, privind ocrotirea monumentelor, nu funcționează. „Din cauza presingului constructorilor, suferă chiar și zonele verzi din centrul istoric”, au subliniat într-un apel public cele nouă ONG-uri.

Reprezentanții acestora sunt convinși că distrugerea nucleului istoric al capitalei „privează locuitorii Moldovei de dreptul la accesul liber și la utilizarea patrimoniului cultural”. De altfel, acest drept face parte integrantă din drepturile universale ale omului, cea ce este stipulat destul de clar în Rezoluția despre dreptul la cultură și protejarea patrimoniului cultural, adoptată de Consiliul pentru drepturile omului al ONU la 30 septembrie 2016, se spune în adresare.

„La nivel local, nu a apărut niciun document care ar reglementa protecția și dezvoltarea durabilă a nucleului istoric al Chișinăului și a altor obiecte protejate de interes național, local sau urban”, subliniază solicitanții. În opinia lor, „dezvoltarea capitalei după un model monocentric, când pârghiile de dirijare ale orașului și statului sunt concentrate în centrul istoric, duce inevitabil la distrugerea lui și creează probleme urbane complexe”.

Organizațiile non-guvernamentale, printre care platforma Save Chishinău, ICOMOS, UrbanLab Chișinău, Centrul urbanistic și altele, propun instituirea pentru un an a moratoriului privind edificarea și demolarea clădirilor din centrul istoric al capitalei. „În perioada acestuia, e cazul să fie efectuat un studiu de fezabilitate, care ar argumenta fundamental importanța istorico-arhitecturală a centrului menționat și a zonei protejate, să fie elaborată documentația necesară de urbanism, racordată la principiile și regulile internaționale de protecție a patrimoniului cultural și natural”, se menționează în apelul organizațiilor non-guvernamentale către conducerea orașului și a țării.

Conform Registrului monumentelor protejate de Stat al RM, nucleul Chișinăului se află în raza străzilor Alexei Mateevici, Mihai Viteazul, Ivan Zaikin, Albișoara, Cheiului, Ismail, Ștefan cel Mare și Ciuflea.

În luna mai 2019, la Secretariatul Parlamentului a fost înregistrat un proiect de lege privind instituirea moratoriului privind autorizațiile și efectuarea lucrărilor de construcție în municipiul Chișinău. Însă în februarie 2020 acest document a fost retras din Parlament.

Related posts

PAS cere demisia membrilor Consiliului Național a Monumentelor Istorice

Albasat

Curtea de Apel respinge cererea de anulare a deciziei de revocare a lui Alexandr Stoianoglo

Albasat

Orașul din România în care s-au dat amenzi de 70.000 de euro într-o zi, pentru că oamenii nu mai respectă ordonanțele militare

Albasat

Leave a Comment