Deputatul Partidului Acțiunii și Solidaritate, Radu Marian, susține că directorii de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și de la Consiliului Concurenței trebuie să-și dea demisia acum. Potrivit lui, acest lucru trebuie să aibă loc după ce petroliștii au majorat, a patra oara în doar două luni, prețul la carburanți, transmite IPN.
„Petroliștii o să zică că prețul a crescut și pe piețele internaționale. Da, dar ce nu zic ei e că prețul la benzină a crescut în Moldova mai mult (+20%), decât, de exemplu, în România (+10%). Tupeul acestor companii, pur și simplu, nu are margini. În anul 2020, unul de criză, cu o secetă fără precedent, companiile au aplicat la motorină un adaos comercial de două ori mai mare decât au făcut-o în ultimii ani. De ce fac asta? Pentru că li se permite”, susține parlamentarul.
Potrivit lui, ANRE o să zică că nu poate face nimic, că tarifele se pot ajusta în limita marjei comerciale de 10%. Însă, în opinia, sa, ANRE trebuie să spună că metodologia de calcul a costurilor petroliștilor este totalmente coruptă. „Petrolierii pot include ca și costuri tot ce vor ei – de la training-uri peste hotare până la studii ale odraslelor șefilor”.
„Consiliul Concurenței va zice că nu există dovezi privind înțelegeri de cartel. Păi sigur că nu există dovezi, atât timp cât nu le caută”. „Problema e că aceste instituții sunt încă conduse de oameni corupți și incompetenți puși acolo de Plahotniuc și menținuți în funcție de actualul Parlament de doi bani. Aceste instituții se află sub control parlamentar și ele trebuie curățate”, a mai spus Radu Marian.
Mai multe stații PECO au afișat prețuri mai mari la carburanți, aceasta fiind a patra scumpire în ultimele două luni.
La începutul lunii februarie, Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a organizat audieri cu privire la situația de pe piața carburanților. În cadrul acestora, Consiliul Concurenței preciza că șase companii petroliere, care gestionează împreună 66% din stațiile PECO din țară, adoptă comportament similar la modificarea prețurilor, acestea fiind cu aceeași valoare, într-un termen de 48-72 de ore. Analiza evoluțiilor prețurilor de panou denotă o neconcordanță de reacție a pieței la modificarea cotațiilor internaționale, și anume reacție imediată la creșterea cotațiilor și reacție întârziată la scăderi.
- Parlicov s-a întâlnit cu șeful Gazprom. Despre ce au discutat
- Republica Moldova va introduce gradual obligația de stocare a produselor petroliere
- Contrabandă cu 100 de tone de alcool etilic. Grupare deconspirată
- Nicolae Ciucă a demisionat de la PNL: „Am înțeles ce ați dorit să ne transmiteți”
- Transnistrenii își iau 9 zile de vacanță de iarnă