ALBASAT
Actualitate Societate

O nouă tentativă a Rusiei de a cumpăra voturi în Moldova. Șor implică pensionarii din Orhei

Majoritatea lui Șor din Consiliul municipal Orhei intenționează să aprobe, în cadrul ședinței de azi, inițierea mai multor acorduri ilegale cu „Promsviazbank” – o instituție bancară din Rusia, afiliată Ministerului rus al Apărării și aflată sub sancțiuni internaționale – precum și cu organizația neguvernamentală rusă „Eurasia”, pentru a implementa o nouă schemă de spălare de bani. Mai exact, partidul-satelit al lui Șor, „Forța Alternativa și de Salvare a Moldovei” (FASM), care deține majoritatea în cadrul consiliului, vrea să atragă fonduri din Rusia cu scopul de a acorda un așa-zis „ajutor financiar” pentru pensionarii din municipiu prin intermediul cardurilor „MIR”, transmite IPN cu referire la Deschide.MD.

În cazul „Promsviazbank”, acordul prevede prestarea serviciilor bancare, cooperarea și schimbul de informații pe diverse subiecte. Cât privește „Eurasia”, este o organizație creată în Rusia de oamenii lui Șor, scopul căreia este deturnarea parcursului european al Republicii Moldova. Autoritățile din Orhei intenționează să colaboreze în următoarele domenii: schimb de experiență și informații; elaborarea și punerea în aplicare a programelor comune; înființarea de grupuri comune de lucru; efectuarea de monitorizări, sondaje, cercetări; organizarea de reuniuni, conferințe, seminare.

Prin aceste acorduri, gruparea „Șor” pretinde că va oferi câte două mii de lei/lunar pentru pensionarii din municipiul Orhei, în scopuri „filantropice și de sponsorizare”. Banii vor fi alocați de organizația „Eurasia” prin intermediul „Promsviazbank”, după o schemă similară cu cea din Găgăuzia.

Pentru a-și legifera acțiunile, reprezentanții FASM-ului lui Șor fac trimitere la prevederile din Legea privind administrația publică locală, conform cărora autoritățile locale pot colabora cu agenți economici și asociații obștești din străinătate în scopul realizării unor acțiuni sau lucrări de interes comun. Totuși, „acțiunile de interes comun” presupun realizarea de către ambele părți a unor activități, iar acordurile sus-menționate nu descriu sub nicio formă acțiunile pe care vor trebui să le realizeze pensionarii sau autoritățile locale din Orhei în schimbul ajutoarelor financiare.

Totodată, Legea cu privire la filantropie și sponsorizare notează expres cine sunt beneficiarii activităților filantropice și de sponsorizare. Astfel, aceștia pot fi organizațiile necomerciale; instituțiile publice (medico-sanitare, de asistență socială, de învățământ); autoritățile administrației publice locale de nivelul întâi și al doilea; întreprinderile sociale; întreprinderile sociale de inserție; cultele religioase și părțile componente ale acestora, precizează Deschide.MD.

În acest sens, pensionarii cărora gruparea „Șor” intenționează să le ofere bani nu pot beneficia de aceste activități „filantropice”. Totodată, aceste fonduri provin de la Ilan Șor, care a anunțat recent va trimite în Moldova, prin intermediul „Eurasia”, 50 de mii de moldoveni pentru a face agitație în favoarea Uniunii Eurasiatice (o structură condusă de Rusia) și împotriva referendumului de integrare în Uniunea Europeană, care va avea loc pe 20 octombrie. În acest sens, utilizarea acestor surse financiare înainte de perioada electorală are drept scop subminarea proceselor democratice și celor electorale din Republica Moldova.

„Mai exact, aceste „ajutoare” ar urma să fie utilizate pentru finanțarea ilegală a partidelor politice, coruperea candidaților și alegătorilor. Astfel de cazuri au fost înregistrate și la alegerile locale generale din 2023, când Ilan Șor, prin intermediul cetățeanului Federației Ruse și Israelului, Igal Șved, a întocmit un „contract de sponsorizare” pentru a transfera din Kazahstan în Republica Moldova circa 5 milioane de lei pentru finanțarea ilegală a candidaților partidului „Șansă” – o altă formațiune-satelit în spatele căreia se află oligarhul fugar”, scrie Deschide.MD.

În contextul în care banca prin care se organizează transferurile de fonduri (Promsviazbank) este supusă sancțiunilor internaționale, iar  „Eurasia” nu poate demonstra proveniența banilor transferați, acceptarea fondurilor financiare poate fi catalogată ca infracțiune penală, și anume „spălare de bani”. Astfel, persoanele pot fi trase la răspundere pentru dobândirea, deținerea sau utilizarea bunurilor care constituie venituri ilicite, dar și pentru participarea la asociere, înțelegere, complicitate în vederea comiterii infracțiunii de „spălare de bani”. Pentru asemenea acțiuni, cetățenii riscă pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 2350 la 4350 de unități convenționale (117 500 – 217 500 de lei) sau cu închisoare până la 6 ani.

Related posts

Dezvăluind diferențele și similitudinile dintre COVID-19 și tuberculoză. Emisiune TV

AlbasatTV, Nisporeni

Alerta cu bomba în Nisporeni. Clădirea cu ceas a fost izolată, iar angajații evacuați

Albasat

Ai atins vârsta de pensionare fiind peste hotare? Ce trebuie să faci pentru a-ţi stabili pensia

Leave a Comment