ALBASAT
Nisporeni Societate

Oamenii din Nisporeni au pornit în goana după cumpărături la piaţă. O mare parte dintre ei nu respectă măsurile de siguranţă

 După ce timp de două luni a fost sistată activitatea, de marţi, 12 mai, piaţa din Nisporeni și-a redeschis porțile pentru cumpărători. Oamenii se  îmbulzesc  pe la tarabe în goana după cumpărături. Cele mai mari cozi sunt la legume şi la răsad. Totuși, atât vânzătorii, cât și cumpărătorii trebuie să poarte măşti de protecție şi mănuşi, să-și dezinfecteze mâinile și să păstreze distanța socială de cel puțin un metru.

Unii agenţi economici au afişat mesaje la tarabele lor cu regulile care trebuie respectate de către cei care vin după cumpărături. Se pare, însă că majoritatea cumpărătorilor le ignoră şi nu respectă nici păstrarea distanţei sociale, şi nici măcar nu poartă mască de protecţie.

–  “Nu vă puneţi mască, mănuşi când veniţi la piaţă?

  • Mă grăbeam, adică le am, sunt în geantă, dar practic nu am intrat în contact cu nimeni, aşteptam soţia că cumpăra nişte flori.  Credem în imunitate, adică dacă avem imunitate, vom merge înainte.”

 “- Ce cumpărături aţi făcut?

  • Nişte răsad şi cafea.
  • Nu vă este frică să veniţi la piaţă?
  •  Puţin da, că am copii mici acasă, dar respectăm şi noi distanţa.
  •  E altfel când e deschisă piaţa. E mai bine. Poţi să găseşti orice.
  • Vă văd fără mască.
  • E în maşină. M-am pornit repede şi am uitat-o.”

 “Ne bucurăm că s-a deschis piaţa, găsim produse mai multe. Nu mă tem.  Nu cred în virus, dacă ai credinţă în Dumnezeu, virusul nu se lipeşte.”

Totuşi, unii cumpărători s-au arătat mai responsabili şi spun că masca de protecţie este un accesoriu obligatoriu în condiţiile în care la piaţă este aglomeraţie.

“La magazine nu găseşti tot, iată, acum ne trebuie răsad, seminţe de pus în pământ, nu e tot necesarul care îi trebuie ţăranului. Le punem cam târziu, fiindcă s –a deschis piaţa târziu, dar sperăm că bunul Dumnezeu ne va da ploaie şi ne va da şi roadă. Ne bucurăm că s–a deschis piaţa, dar ne temem.Şi una, şi alta.

  • Cum vă protejaţi?
  • Punem mască, ne spălăm mâinile, am şerveţele de dezinfectant şi cum finisez de făcut cumpărăturile, îmi şterg mâinele, apoi mă duc acasă, le mai spăl o dată cu săpun.”

 Îmi este în grijă, dar mă protejez, oricum trebuie să facem cumpărături. Sunt multe persoane infectate şi chiar ne este în grijă.”

La rândul lor, vânzătorii spun că au aşteptat nerăbdători să se redeschidă piaţa, deorece cît au stat în carantină  nu au putut să-şi vândă marfa, iar astfel au înregistrat mari pierderi. Ei recunosc că în aceste zile a crescut numărul cumpărătorilor.

DIANA BODEAN, COMERCIANTĂ:  “Am făcut livrare la clienţi acasă, adică mai sigur şi pentru noi, că ne-am protejat într-un fel şi deja pe internet. Veneau şi la noi acasă, adică a fost un plus foarte mare că nu am stat pe loc. Acum la piaţă e un plus foarte mare că nu toată lumea, de toate vârstele stau pe internet şi aici e mult mai bine. E aerul deschis şi oamenii circulă altfel şi e mai bine, slavă Domnului! Respectăm regulile, asta e siguranţa noastră şi a clienţilor din jur. Asta e securitatea noastră.

  • Cumpărători aţi avut astăzi?
  • Da, suntem mulţumiţi. Încă puţin şi vindem tot.

Dacă cei mai mulţi oameni vin la piaţă fără mască şi mănuşi, nu e şi cazul vânzătorilor. Aceştia sunt echipaţi corespunzător. Comercianţii spun că le este teamă de coronavirus, mai ales că cumpărătorii nu respectă măsurile de protecţie.

 “Ne-am echipat, fiindcă aşa se cere şi vrem să fie totul bine şi să ieşim odată din toată criza asta şi să ajungem la perioada normală. Vin oamenii, dar mai mult după mâncare, răsad.”

 PARASCOVIA  DASCĂL,  COMERCIANTĂ: “Ne bucurăm că s-a redeschis piaţa, dar tot ne este în grijă. Au zis ca noi să nu mai venim dacă am trecut de 60 de ani, dar cine să ne aducă nouă, cine să ne dea?!  Măcar de lumină, de un săpun, de un detergent, de tot ce trebuie în casă.

  • Cîţi cumpărători aţi avut astăzi?
  • Poate vrio 100-200 de lei am făcut azi, mai mult nu am făcut.Dar deja mulţumesc lui Dumnezeu cum este. Doamne fereşte de mai rău.  Eu le-am spus la alţii care nu aveau mască şi mănuşi, dar ei au zis că nu se tem. Dar mai bine să te protejezi pe tine şi pe altul.” 

 ELENA COMERCIANTĂ: “Ne protejăm, într-un fel, noi ne potejăm pentru noi şi pentru copiii noştri.

  • În perioada aceasta cât a fost închisă piaţa, ce aţi făcut dvs? Unde aţi vândut producţia pe care o aveţi?
  • N-am vândut-o nicăieri. Am muncit un an de zile şi nu am vândut şi iată stăm şi ne uităm. Acum unde să o dăm că-i târziu deja. Ne trebuie şi nouă că suntem în stare şi pensia e mică şi nu avem cu ce trăi. 
  • Cumpărătorii care vin sunt echipaţi cu mască, cu mănuşi, păstrează distanţa?
  • Nu toţi sunt echipaţi, umblă alţii, ştiţi parcă le pare floare la ureche. Asta e foarte rău.
  • Le faceţi observaţie, în cazul acesta când n-au mască?
  • Le facem, dar parcă s-ar râde. Dar nu e bine, dacă eu mă protejez şi altul nu, atunci cum? Tebuie toţi să ne protejăm ca să nu ne molipsim, să nu fie atâtea cheltuieli.” 10:57

Pe de altă parte, unii cumpărătorii spun că au venit să facă provizii, însă au observat că au crescut preţurile.

 “Ne uimeşte piaţa, iată în perioda cât n-au lucrat, acum ne uităm la preţuri. Aceleaşi lucruri mărunte, care le cumpăram, acum au adăugat, cel puţin, 2-5 lei.   Iată, o floare , o petunie, o cumpăram cu 8 lei, acum e 10 lei, o mătură o cumpăram cu 25 de lei, cu două luni în urmă, acum e 30 de lei. Un kg de făină de porumb era 10 lei, acum am cumpărat cu 13, 14 lei.” 

Amintim că din 11 mai, şi-au reluat activitatea toate pieţile ca urmare a dispoziţiei emisă de Comisia pentru Situaţii Excepţionale a R. Moldova. Excepţie fac pieţile din Chişinău şi Bălţi.  Precizăm că unităţile comerciale au fost închise odată cu instituirea stării de urgenţă în ţară, în data de 17 martie.

 

 

 

Related posts

Gheorghe Topa, numit cetățean de onoare al orașului Nisporeni în cadrul Zilelor Orașului

AlbasatTV, Nisporeni

Protest la Guvern. Participanţii cer redeschiderea grădiniţelor private

Albasat

Republica Moldova nu poate trăi în permanență cu mâna întinsă, opinie

Albasat

Leave a Comment